Ioan-Dragoș Tudorache a declarat, joi, că intenția sa este ca DIPI să fie supusă controlului parlamentar. Ministrul de Interne va prezenta o reformă a serviciului secret al MAI - implicat într-un scandal - în următoarele două săptămâni.

"Am anunțat-o (reformarea DIPI - n.r.) ca pe una din priorități și rămâne una dintre priorități. Suntem acum în analiza internă cu toate departamentele din minister care pot avea o contribuție în definirea acestei reforme. Obiectivele mele sunt ca în două săptămâni să propun Guvernului, să propun celorlalte instituții avizate, un prim model de reformă", a afirmat, joi, Dragoș Tudorache într-o conferință de presă, relatează News.ro.

Noul ministru de Interne a precizat că în primul rând vrea clarificarea zonei de competență a Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), astfel încât să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activități informative sau contrainformative.

 

"Este esențial să avem o clarificare a acestor arii de competență. În al doilea rând, intenția mea este să supun DIPI, sau cum se va numi ea după reorganizare, controlului parlamentar, așa cum sunt și celelalte servicii care lucrează în zona de informații tocmai pentru a avea o transparentizare și responsabilizare față de parlament a acestei structuri”,

a mai arătat Tudorache.

 

Una dintre modificările majore luate în calcul și aflate în analiza conducerii Ministerului Afacerilor Interne este militarizarea structurii de informații, au declarat surse din cadrul MAI pentru News.ro. Astfel, agenții și ofițerii DIPI, care în prezent sunt funcționari publici cu statut special, ar putea avea grade militare, organizați după o ierarhie militară.

Situația de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de Interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foștilor șefi ai structurii de informații.

Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale față de Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizare a făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.

Petre Tobă a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate. Procurorii se referă la ancheta pe care au declanșat-o împotriva conducerii DIPI pentru folosirea în alte scopuri a fondurilor destinate informatorilor.

Procurorii spun că fondurile respective ar fi fost deturnate, iar DIPI a cumpărat „bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI)”.