Ministrul de Externe le-a cerut luni scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. Duminică spunea altceva.

”Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare”, a precizat luni seara într-un comunicat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Prima reacție a ministrului a fost complet diferită. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Meleșcanu a spus duminică seara că românii din Diaspora n-au fost umiliți. 

În multe state membre UE, mii de români au stat ore în șir la coadă pentru a putea vota. În mai multe secții de vot, unii nu au reușit să voteze.

Șeful diplomației a dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat ”situații regretabile”, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

De asemenea, Meleșcanu a solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor Diasporei. 

 

Mai mulți protestatari au ajuns luni seara în fața MAE și îi cer demisia ”tovarășului” Meleșcanu: ”Vrem să votăm, nu să așteptăm”.

Ei cer vot electronic.