Ambasadorul american a declarat, după întrevederea cu Tudorel Toader, că astfel de discuţii sunt necesare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România.

UPDATE

Comunicatul promis de ambasadorul american a fost transmis în cursul după-amiezii de marţi, dar el nu oferă alte detalii despre întâlnire.

"Astăzi, 5 septembrie 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au primit vizita E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Cu această ocazie, a fost evidențiată cooperarea româno-americană, bazată pe parteneriat și colaborare în domeniul justiției, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici în ariile de interes comun", se arată în comunicatul de presă comun al Ambasadei SUA şi al Ministerului Justiţiei.

"Întrevederea de astăzi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere și o discuţie fructuoasă în spiritul cooperării în cadrul Parteneratiului Strategic bilateral", se mai arată în comunicat.

***

"Am avut o discuţie amplă şi foarte productivă cu ministrul Toader în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, cum trebuie să se întâmple, în cadrul Parteneriatului Strategic", a declarat ambasadorul american, Hans Klemm, după o discuţie de circa două ore cu ministrul Tudorel Toader.

Întrevederea, care a avut loc la Ministerul Justiţiei, a fost solicitată de diplomatul SUA.

Hans Klemm a precizat că a discutat cu Tudorel Toader "despre viziunea sa şi despre responsabilităţile sale în calitate de ministru", întâlnirea fiind un prilej pentru a face schimb de informaţii şi de opinii.

Ambasadorul a precizat că în cursul zilei de marţi va fi făcută publică o declaraţie comună privind întâlnirea.

Pe 29 septembrie, Ambasada americană transmitea un comunicat în care se preciza SUA au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei cu îngrijorare.

Misiunea diplomatică îndemna toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.