Klaus Iohannis contestă la CCR Legea privind eliminarea unor taxe și tarife. Purtătoarea de cuvânt Mădălina Dobrovolschi a explicat, la Realitatea TV, că șeful statului susține eliminarea unor taxe, dar în acest caz impactul bugetar e semnificativ.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a declarat, marți, că partidul nu se află într-o notă discordantă cu președintele Klaus Iohannis pe legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, chiar dacă liberalii au votat proiectul în plen, ea precizând că unele taxe erau absolut inutile și doar o povară pentru cetățean, dar PNL nu a fost de acord cu eliminarea taxei de mediu și a taxei radio-tv.

+++

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis a contestat legea sa pe motivații exclusiv politice și că îi umilește, astfel, pe români.

"Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele 102 taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Ar fi înțeles de ce această lege este bună și necesară. Klaus Iohannis nu trăiește printre români și nu înțelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Președintele îi umilește pe români, iar motivațiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

"Vreau să vă asigur că, și de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar așa românii vor face parte din clasa de mijloc", a adaugat liderul PSD.

+++

Totodată, Iohannis acuză lipsa unei dezbateri publice privind această lege.

Legea, inițiată de mai mulți parlamentari PSD, inclusiv Liviu Dragnea, prevede eliminarea a circa 100 de taxe, printre care taxa radio-tv și taxa pentru pașapoartele temporare.

Față de alte legi care zac în Parlament, așa-numita "Lege a lui Dragnea" a trecut foarte repede prin comisii și plen.

"Prin conținutul său normativ, precum și din analiza modului în care a fost adoptată, legea ce instituie aceste măsuri contravine dispozițiilor art. 1 alin. (4) și alin. (5), ale art. 102 alin. (1), ale art. 111 alin. (1) și art. 138 alin. (2) și alin. (5) din Constituție, fiind încălcate normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum și cele care guvernează bugetul public național", se arată în sesizarea președintelui.

"Din analiza parcursului legislativ al legii pe care o supunem controlului de constituționalitate se constată că propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat la data de 10.10.2016 și, în aceeași zi, s-a solicitat și punctul de vedere al Guvernului, în conformitate cu prevederile art. 111 alin. (1) din Constituție. La data de 17.10.2016, fără a avea informarea din partea Guvernului, Senatul a adoptat legea. În ceea ce privește respectarea acestor dispoziții constituționale, dispoziții dezvoltate atât în Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cât și în Regulamentul Senatului, apreciem că, deși la dezbaterile în plen a luat cuvântul secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice, nu a fost îndeplinită exigența constituțională a informării, prima Cameră neputându-și îndeplini eficient funcția legislativă, fără a avea reprezentarea impactului modificărilor bugetare", se mai arată în sesizare.