Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat luni premierului Viorica Dăncilă să-i transmită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului. Solicitarea vine după Consiliul Național al PSD, unde Liviu Dragnea a cerut OUG pentru amnistie și grațiere.

UPDATE

Guvernul i-a transmis președintelui că poate consulta agenda pe site-ul Guvernului. 

+++

Șeful statului, aflat luni și marți la Viena, la Forumul la nivel înalt Europa–Africa, a făcut această solicitare în baza exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție.

Ce spune art. 87?

(1) Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații.
(2) Președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă.  

Klaus Iohannis a explicat că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

"Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului", se arată în solicitatea președintelui.

La ședința Consiliului Național al PSD de duminică, liderul partidului, Liviu Dragnea, a vorbit pentru prima dată în mod deschis despre OUG privind amnistia și grațierea:

"De ce cuvintele amnistie sau grațiere reprezintă un fel de blasfemie? Când se vorbește în România de amnistie și grațiere e ca și cum am vorbi că avem vreo bombă atomică și ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva UE sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunț aceste cuvinte. ”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nereptățile care s-au întâmplat în România, toate abuzurle din Justișie, altfel decât prin amnistie sau grațiere, va avea susținerea partidului. Dacă nu, nu mai exzitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD-ALDE are și această obligație să repare nedreptățile. PSD-ALDE are si această obligație - să repare nedreptățile".

Luni dimineața, ministrul Justiției, care a participat la reuniunea social-democraților, n-a dorit să dea detalii despre cererea lui Dragnea.

"Dacă există alte soluții legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri”, a spus Tudorel Toader.