Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi la Bruxelles, înaintea summit-ului NATO, că prioritare pentru România sunt relația cu SUA și consolidarea Flancului estic "într-un mod echilibrat", subliniind că dorește o abordare unitară în privința Rusiei.

"Este general acceptat că ne dorim o Alianță puternică, coezivă, care merge înainte. Vrem o întărire a relației transatlantice, relației între SUA și Europa, trebuie să fie o relație foarte foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, atunci e clar că ne dorim un flanc estic bine consolidat. Dorim însă ca acest flanc estic să fie consolidat într-un mod echilibrat", a spus președintele, la sosirea la noul sediu al NATO de la Bruxelles, scrie News.ro.

Iohannis a subliniat că Marea Neagră este un subiect prioritar pentru flacul estic al NATO, iar în acest context trebuie adusă în discuție și Rusia, asupra căreia șeful statului își dorește o abordare nici împotrivă, dar nici pentru, ci doar una unitară.

"Marea Neagră și zona Mării Negre să rămână în centrul atenției, și dacă vorbim de flancul estic este clar că trebuie să vorbim și despre Rusia, și aici lucrurile sunt foarte clare: noi ne dorim să avem o abordare unitară, nu împotriva Rusiei, nu pentru Rusia, ci unitară când vine vorba despre Rusia", a precizat președintele.

Întrebat dacă discuțiile privind intrarea NATO în coaliția împotriva grupării teroriste Statul Islamic nu va avea consecințe asupra planurilor Alianței din flancul estic, mutând resurse, Iohannis a spus că nu este aceasta o problemă, fiindcă proiectele sunt complementare, mai scrie News.ro.

"Eu cred că este o abordare bună, să ne focusăm mai mult pe combaterea terorismului, și nu cred că va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare și ultima etapă la care s-a ajuns după negocieri pe cum să se poziționeze NATO pe terorism arată că este o abordare pe care toată lumea și-o dorește, și finanțarea va veni pe proiecte concrete", a spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis se află, joi, la Bruxelles, pentru reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO, unde va fi inaugurat și noul sediu al Alianței și se va face o analiză a implementării deciziilor din 2016, de la Varșovia.

În timpul reuniunii, noul președinte american Donald Trump, care a avut în cursul dimineții o întrevedere cu președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker, în urma căreia nu s-a ajuns la niciun consens, va ține un discurs în liderii NATO speră să existe un mesaj pozitiv, având în vedere criticile repetate aduse Alianței în timpul campaniei electorale, dar și în contextul solicitărilor SUA de creștere a gradului de implicare a NATO în operațiunile antiteroriste.

De altfel, tocmai în acest context, aliații NATO au decis miercuri seară să se alăture coaliției internaționale de combatere a Statului Islamic, condusă în acest moment de către Statele Unite, și este de așteptat ca decizia să fie anunțată în mod oficial la reuniunea de la Bruxelles.