Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional proiectul de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM. Inspecţia Judiciară rămâne în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

”Cu 81 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o fluierătură, proiectul de lege a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă Claudiu Manda rezultatul votului pe modificările legii 317/2004, după ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot, relatează News.ro.

”Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, le-a atras atenţia, anterior, Manda senatorilor USR.

Legea a fost adoptată marţi de către Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, care nu a adus modificări semnificative faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

O modificare importantă faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor a fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor, care a primit puteri sporite.

Discuţiile în comisie pe această lege au durat mai puţin de o oră, pe muzică clasică "furnizată" de deputatul USR Stelian Ion.

Anterior, au avut loc şi alte discuţii pe marginea amendamentelor propuse.

PSD a anunţat în repetate rânduri că intenţionează transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie independentă, aceasta a rămas în continuare în subordinea CSM, aşa cum prevede legea în vigoare.

În schimb, a fost eliminată proba scrisă și testul psihologic din concursul pentru a ocupa funcția de Inspector-șef. Acesta va fi numit de plenul CSM pe pază de proiect.

Aceasta e ultima dintre cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament. Ele vor merge la Cotroceni pentru a fi promulgate de şeful statului.