Pentru europarlamentarul Monica Macovei e foarte clar că PSD&ALDE și Dragnea&Tăriceanu se grăbesc să scoată România din Europa și din rândul țărilor democratice.

"Stat de drept înseamnă respectarea legii și a democrației. Ce au făcut PSD&ALDE în Camera Deputaților, într-o grabă de neînțeles și nejustificată de nimic obiectiv, este în afara statului de drept, a democrației", potrivit unei opinii politice publicate de eurodeputatul român pe blog.

Referindu-se ultimele acțiuni ale parlamentarilor coaliției de guvernare, Monica Macovei scoate în evidență faptul că:

  • au votat modificările criticate de CSM, Parchetul General, Înalta Curte de Casație și Justiție și de peste 4.500 de judecători și procurori la legea 303/2004 - Statutul magistraților.

"Chiar înainte de vot, Secția pentru procurori a CSM a mai dat un comunicat de presă în care avertizează că nu este analizat și luat în considerare niciunul din argumentele CSM din avizul negativ dat legilor justiției".

  • au votat propunerea lui Iordache "Altă întrebare" ca toți parlamentarii găsiți în conflict de interese până în 2013 să nu mai fie pedepsiți, chiar dacă au refuzat să respecte decizia definitivă a instanței. Monica Macovei prezintă cazul concret al deputatei ALDE Steluța Cătăniciu, care a depus mai multe amendamente la legile justiției.
  • au vrut să modifice Regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât amendamentele opoziției nici măcar să nu mai fie discutate în plen.

 

"Astfel, la vot ar urma să se supună doar amendamentele aprobate de comisii, toate odată, fără dezbateri, iar cele respinse, cum sunt cele mai multe ale opoziției, nu ar mai fi supuse votului decât dacă sunt respinse amendamentele majorității PSD&ALDE. Adică niciodată! Proiectul, avizat negativ în Comisie, va intra la vot în ședința de plen următoare",

avertizează europarlamentarul.

În ceea ce privește modificările PSD&ALDE la legea 304/2004 privind organizarea judiciară, acestea "rup" din competențele DNA, creând o secție specială pentru anchetarea judecătorilor și procurorilor.

Subliniiind că Senatul a așteptat "cu sufletul la gură" să înregistreze Statutul judecătorilor și procurorilor, iar calendarul stabilit pentru adoptare este foarte strâns - săptămâna viitoare urmând să aibă loc "dezbaterea" în Comisie și votul în plen - Macovei atrage atenția că "PSD&ALDE se grăbesc, pentru că va fi vacanță parlamentară până la 1 februarie, iar Dragnea&Tăriceanu și toți politicienii cu probleme penale nu mai au răbdare".

 

"Procedurile legislative pe care PSD&ALDE nu le mai pot controla (doar dacă vor îndrăzni să modifice și aici legile) prevăd posibilitatea atacării la Curtea Constituțională a legilor justiției, ceea ce pentru Dragnea&Tăriceanu înseamnă iar timp pierdut...Graba politicienilor cu probleme penale de a subordona justiția, de a-i scăpa pe cei găsiți în conflict de interese, încercarea de a modifica regulamentele de funcționare, ca să nu mai fie deranjați de opoziție, este sfârșitul democrației în România",

spune Macovei, adăugând că doar în dictatură se schimbă legile "într-o clipă", pentru ca apoi să vină "tăvălugul modificărilor prin care ei, politicienii cu probleme penale, ne vor fura în continuare fără să fie pedepsiți și vor face legi prin care ne vor restrânge tot mai multe drepturi".

"Numai în dictatură sunt ignorate toate mesajele de îngrijorare transmise de ambasade ale statelor membre și SUA, solicitările Consiliului Europei (prin GRECO, Grupul statelor împotriva corupției, care vrea să vadă ce modificări se aduc legilor justiției, un demers nemaiîntâlnit până acum în cazul României) și se refuză să fie cerută opinia Comisiei de la Veneția. Dragnea&Tăriceanu se comportă exact ca într-o țară izolată, în dictatură", trage un semnal de alarmă Macovei.