Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că ”întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate de Guvern”.

Ministerul de Externe a transmis vineri un comunicat de presă în care precizează că a luat notă de poziția exprimată de cei șapte parteneri și aliați ai României (Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda şi Suedia) cu privire la evoluțiile din domeniul justiției.

Joi seara, ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au făcut un apel la cei implicați în reforma justiţiei să evite orice acţiune ce ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar și a luptei anticorupție.

”Reasigurând asupra atașamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real și concret cu partenerii noștri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană. Considerăm că orice analiză a acestor evoluții trebuie să țină cont și de un dialog cu reprezentanții din Parlament privind substanța concretă a modificărilor legislative propuse”, se arată în comunicat.

Prima reacția la mesajul comun al celor șapte ambasade a venit din partea șefului comisiei parlamentare speciale privind legile Justiției, Florin Iordache. Acesta a susținut că nu sunt motive de îngrijorare, adăugând că nu are de ce să ceară avizul Comisiei de la Veneția, așa cum cer autoritățile europene.

MAE mai spune că nicio inițiativă cu impact asupra cetățenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări și comunicări publice organizate de instituțiile abilitate și de Parlament. 

Lucrările comisiei conduse de Iordache s-au desfășurat într-un climat tensionat, cu încercări de a reduce la tăcere Opoziția, iar consultările cu instituțiile din sistemul judiciar au fost doar de formă, prea puțin dintre observațiile acestora fiind luate în seamă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că ”întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate de Guvern”.

Liderul ALDE a susținut că mesajul celor 7 ar putea fi "rezultatul unei insuficiente cunoaşteri" asupra conţinutului legilor.

”Am anumite nedumeriri (...) ca să folosesc un limbaj cât mai elegant. Pe de o parte mă bucură că ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt preocupaţi în calitatea de parteneri, de prieteni ai României, de evoluţiile din România. Acest lucru este un lucru pozitiv, un aspect pozitiv. Acum, citind această scrisoare şi analizând-o, îmi dau seama că există două ipoteze care au stat la baza aserţiunilor făcute în această scrisoare. Prima ipoteză practic nu vreau să o iau în considerare, anume o, nu ştiu, hai să spunem, o bănuială de rea intenţie. Dacă această ipoteză o eliminăm, nu rămâne decât cealaltă, care pare să fie rezultatul unei insuficiente cunoaşteri, unei insuficiente informări asupra problemei. Adică asupra conţinutului legilor care vin să fie în aceste zile votate în Parlament şi care vizează practic chestiuni ce ţin de organizarea justiţiei", a spus Tăriceanu.

Nu este prima dată când ambasadelor unor state își exprimă îngrijorarea cu privire la legile Justiției.