Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la cei implicați în reforma justiţiei să evite orice acţiune ce ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar și a luptei anticorupție

„Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se arată într-un comunicat de presă comun al ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România.

În replică, Florin Iordache, președintele Comisiei speciale de modificare a legilor justiției, a spus că „nu există niciun fel de motiv de îngrijorare, cele trei legi au fost adoptate într-o consultare publică care nu cred că a existat până în acest moment şi este rezultatul observaţiilor primite de la CSM, de la asociaţiile profesionale şi răspunde corelărilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea răspunderii Guvernului”.

Ambasadele fac apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei „să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general”.

Florin Iordache susține însă că nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneţia pentru că schimbările pe care Parlamentul le-a făcut, deoarece atât la numirile procurorilor, atât la Inspecţia Judiciară, cât şi la secţiile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic şi sunt făcute cu reprezentanţii CSM.

„Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Veneţia poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi, haideţi să le citim în integralitatea lor şi să vedem că atât independenţa justiţiei, dar şi lupta anticorupţie nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită”, a mai spus Iordache, potrivit Mediafax.

Senatul a votat în această săptămână cele trei legi ale justiției, iar acestea vor merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională primul dintre actele normative, cel privind răspunderea magistraților, și este de așteptat ca și celelalte două să fie atacate la CCR.

Klaus Iohannis a criticat, la rândul său, actele normative, avertizând că România riscă să o ia pe urmele Poloniei, care se poate trezi cu drepturile de vot suspendate în UE deoarece Comisia Europeană a stabilit că există „un risc clar privind încălcarea statului de drept”.