Fostul premier român Victor Ponta nu intenționează să încheie o alianță cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European, deși Pro România, formațiunea pe care a fondat-o, figurează în lista de membri de pe site-ul ECR.

De altfel, această asociere a atras deja oprobriul unor lideri socialiști, familie de care Ponta se simte cel mai apropiat, după cum a scris recent EURACTIV, însă liderul neagă alianța cu conservatorii din ECR și vorbește de alte propuneri de colaborare.

„Pro România a primit o invitație oficială de la Udo Bullmann pentru a se alătura S&D (grupul social-democraților din Parlamentul European - n.r.). Comisarul Corina Crețu și Mihai Tudose (fost premier al României - n.r.) sunt social-democrați și aparțin familiei S&D”, a spus Ponta pentru EURACTIV.

„Singura noastră dezamăgire este lipsa de curaj a S&D în a lua o decizie privind îndepătarea PSD de valorile democratice și socialiste”, a adăugat fostul lider al PSD, care conduce lista partidului pentru alegerile europene, dar a spus că nu-și va prelua mandatul de europarlamentar.

Dar Ponta ar vrea excluderea PSD din familia socialiștilor europeni înainte de a li se alătura, a explicat o sursă din Pro România pentru EURACTIV. De altfel, Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a înghețat relațiile cu PSD pe fondul criticilor privind slăbirea statului de drept și atacurile la independența justiției.

Dacă nu va lua locul PSD în familia socialiștilor, Pro România s-ar putea orienta către noul grup de centru pe care l-ar putea înființa partidul președintelui francez Emmanuel Macron, împreună cu unele formațiuni liberale. „Există deja contacte oficiale”, a declarat sursa citată.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) listează în rândul membrilor. pe site-ul său, Pro România, partid înființat de Victor Ponta după ce a plecat din PSD. Dar Ponta neagă și spune că a fost invitat de socialiști.

Udo Bullman spune că nu este vremea de invitații oficiale, dar nici nu a trântit ușa. 

„Pentru moment, suntem în campanie pentru a obține un bun rezultat pentru progresiștii europeni și a-l propulsa pe Frans Timmermans drept președinte al viitoarei Comisii Europene. Nu este vremea pentru a lansa invitații oficiale nimănui”, a spus Bullmann. 

„După alegeri vom vorbi cu toți progresiștii și vom evalua cum să ne construim grupul”, a adăugat șeful social-democraților din legislativul european.

Surse apropiate de Ponta spun că singurul care ar fi vrut ca Pro România să se apropie de ECR este eurodeputatul Laurențiu Rebega, care este, de altfel, și listat pe site-ul ECR. Dar Rebega, deși rămâne membru al partidului lui Ponta și participă la campania electorală, nu este pe lista Pro România pentru Parlamentul European.

Pro România este creditat cu 9-10% dintre voturi la alegerile de duminică.