La Economie va fi propus deputatul PSD Gheorghe Şimon, a anunţat marţi liderul social-democrat, Liviu Dragnea.

UPDATE

Ceremonia s-a terminat rapid, şeful statului nedorind să facă declaraţii.

***

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind numirea celor doi. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 15:00.

***

Întrebat de jurnalişti ce-l recomandă pentru postul de ministru al Economiei, Şimon a elogiat faptul că PSD promovează membri din partid, care au muncit pentru această formaţiune.

***

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Gheorghe Şimon (56 de ani) este inginer, absolvind Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Cluj Napoca, în 1988.

Între 1992 şi 2000 a fost consilier local la Vişeul de Sus, iar în perioada 2000 - 2012 a fost consilier judeţean la CJ Maramureş.

Între 2008 şi 2012 a fost director general la SC Angred SRL, Baia Mare.

Din 2000 este vicepreşedinte al PSD Maramureş.

***

Despre Şimon a spus că are experienţă în economie reală şi este un membru de bază al PSD, "ceea ce contează", a ţinut să sublinieze Dragnea.

Şeful PSD a spus că l-a sunat luni seara pe preşedintele Klaus Iohannis pentru a nu aflat din presă nominalizările.

***

Ministerul Apărării a rămas fără conducere pe 5 septembrie, când Adrian Ţuţuianu şi-a dat demisia, în urma unui comunicat al instituţiei care anunţa plata eşalonată a salariilor din această lună.

În vârstă de 47 de ani, Mihai Fifor este şi senator, fiind membru în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică, dar şi în Comisia specială de anchetă privind alegerile din 2009.

E licenţiat în filosofie, la Universitatea Craiova, unde are şi un master în literatură română.

În 2003 a devenit doctor în antropologie socială la aceeaşi instituţie.

În 2007 a absolvit masterul "Managementul Afacerii Publice", la SNSPA.

La Colegiul Naţional de Apărare a frecventat cursul postuniversitar "Securitate şi bună guvernare", iar la Academia de Poliţie Al. I. Cuza - "Managementul afacerilor interne" - ambele în 2009.

În 2015, președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui Fifor la Transporturi pe motiv că nu are expertiză și experiența managerială.