PSD și ALDE continuă să obstrucționeze justiția, făcând scut în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-l scăpa de urmărirea penală, a reacționat Klaus Iohannis, după ce senatorii au respins cererea DNA de ridicare a imunității șefului Senatului.

Președintele României consideră că votul dat astăzi în Senat reprezintă "un act de crasă sfidare a românilor care și-au exprimat opțiunea clară la referendumul din 26 mai".

Senatul a respins luni cererea DNA de începere a urmării penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. După șase luni de tergiversări, solicitarea procurorilor anticorupție a ajuns în plenul Senatului, unde a fost respinsă cu 71 de voturi "împotrivă", 38 de voturi "pentru" și o abținere.

"La doar câteva zile după ce românii au sancționat explicit și dur politica PSD-ALDE de a pune instituțiile statului în slujba protejării politicienilor cu probleme penale, senatorii majorității se dezic de mandatul primit de la cetățeni. Parlamentarii PSD-ALDE, prin votul de astăzi, se descalifică în fața propriilor cetățeni și dovedesc astfel că nu sunt altceva decât o rușine pentru țara lor. România și-a reconfirmat pe 26 mai parcursul demn în rândul statelor cu democrații consolidate, în care nimeni nu este mai presus de lege. Respectarea acestui vot este obligatorie pentru toți parlamentarii, iar cei care refuză îi trădează practic pe cetățenii care i-au trimis în Parlamentul României să îi reprezinte, și nu să reprezinte interesele unor politicieni care trebuie să răspundă în fața legii", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

PSD și ALDE "nu au înțeles nimic din votul dat de români la referendum și, prin ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat, demonstrează că nu au niciun gând să se reformeze, dimpotrivă, continuă practica de blocare a justiției", mai precizează sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis atenționează parlamentarii actualei majorități că se află într-o "gravă eroare dacă își imaginează că pot continua să calce în picioare valorile fundamentale ale democrației și statului de drept fără să suporte consecințele".

"Cetățenii români nu mai tolerează acest comportament ilegitim, iar cei responsabili vor fi aspru sancționați la urne", avertizează șeful statului.