Comisarul european Corina Crețu se află în mijlocul unui scandal uriaș de imagine în urma unui articol din Politico.eu, care o acuză de comportament dâmbovițean la Bruxelles.

Comisarul român Corina Crețu are un program lejer de lucru, pleacă des din Bruxelles și cere oamenilor sarcini de natură personală, scrie publicația Politico.eu. Într-un singur an de zile 8 din cei 19 membri ai cabinetului său au plecat.

În aceeași tentă a scandalurilor se înscrie și Ioan Oltean. Judecătorii instanței supreme au respins, joi noapte, cererea DNA de a-l aresta pe Oltean, deputat PNL, fost PDL, care este acuzat că a luat o șpagă de 600.000 de euro.

Dacă s-ar face un clasament al cuvintelor folosite cel mai des în România, corupția ar fi, probabil, câștigător detașat. Astfel, Ioan Buda, numit în 2011 "regina" șpăgilor din vămi de către un subaltern, și Tiberiu Florea Trifan, polițistul ajuns consul la Chișinău și Roma, au fost numiți secretari de stat la MAI.

Pe plan extern, relația dintre Turcia și Rusia este în continuare pe jar. Turcia acuză Moscova de purificare etnică în Siria, susținând că atacurile sale aeriene vizează doar anumite grupuri de populație. 

În altă regiune a lumii, dar tot despre Rusia e vorba, în fond, un raport ONU arată că peste 9.000 de persoane au murit de la declanșarea conflictului din Ucraina. 20.000 de persoane au fost rănite. În criza ucraineană, monitorizarea armistițiului (încălcat zilnic) este sarcina OSCE. Ministrul de externe Lazăr Comănescu e de părere că prioritatea organizației, care în 2016 va fi sub președinție germană, trebuie să fie Ucraina alături de conflictele înghețate din Europa de Est.

Recomandarea de lectură a redacției:

Canada lui Troudeau - cu sprijin de la Barack Obama și mânat de moștenirea tatălui său, noul premier Justin Troudeau vrea să redefinească semnificația de a fi canadian - NY Times Magazine