Scene haotice la frontiera greco-macedoneană: sute de refugiați au trecut linia de cale ferată și au forțat gardul de sârmă ghimpată dintre Grecia și Macedonia. Poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene.

Circa 300 de refugiați din Irak și Siria au trecut de cordonul de poliție grec, au ajuns la calea ferată și au încercat să forțeze gardul de sârmă ghimpată de la granița dintre Grecia și Macedonia, la punctul de frontieră Idomeni, relatează Spiegel Online.

Poliția macedoneană a reacționat, folosind gaze lacrimogene împotriva refugiaților. Printre cei care au avut nevoie de ajutor după intervenția polițiștilor s-au numărat și mulți copii și femei.

Refugiații au strigat "Deschideți granițele, deschideți granițele”, iar unii au aruncat cu pietre în polițiștii macedoneni.


Haosul a apărut după informațiile din presă, potrivit cărora Macedonia și-a deschis din nou granița pentru toți refugiații. Poliția greacă de frontieră a precizat pentru DPA că informația nu este adevărată, granița greco-macedoneană fiind în continuare închisă.

Zeci de mii de refugiați care vor să ajungă în Europa de Nord, sunt blocați în Grecia, ca urmare a întăririi controalelor la frontierele statelor de pe ruta balcanică. Luni, doar 20 de refugiați au fost lăsați să intre pe teritoriul macedonean pe la punctul de frontieră Idomeni.

Macedonia, prima țară de pe ruta balcanică, a introdus recent controale stricte la frontieră, după decizii similare ale Serbiei, Croației, Austriei și Sloveniei.

Soluția a fost criticată de Națiunile Unite.

"Migrația necesită împărțirea globală a responsabilității, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Said Raad al-Hussein, la începutul celei de-a 31 sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.

"Construirea de ziduri și mai mari ca răspuns la fuga acestor oameni disperați este un act de cruzime și de autoiluzionare", a spus el.

Oamenii, care au fugit din cauza torturii și a războiului, merită mai degrabă simpatia comunității internaționale, a mai spus oficialul ONU.

Având în vedere conflictele din Siria, Burundi, Irak, Yemen, Sudan, Libia, Mali și Somalia, viața a milioane de oameni este amenințată. Impactul acestor conflicte va mai fi, cel mai probabil, resimțit pentru o lungă perioadă de timp.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat neînțelegerile dintre statele europene în criza refugiaților.

"Am spus întotdeauna în mod clar: abordările individuale naționale sau regionale remediază problemele doar la prima vedere”, a declarat Steinmeier pentru cotidianul grec "Ta Nea".

Declarația reprezintă o critică la adresa Austriei care nu a invitat, săptămâna trecută, Grecia la o conferință privind refugiații a țărilor din Balcanii de Vest.

Progrese durabile pot apărea doar dacă participă toți europenii la găsirea unei soluții.

"Nu câștigă nicio parte, atunci când ne acuzăm și ne învinuim reciproc în interiorul UE”, a mai spus Steinmeier, adăugând că astfel nu se vor face pași înspre soluționarea crizei refugiaților.