Protocoalele privind comunicarea între cele două instituții trebuie însă îmbunătățite, a spus șeful Comisiei SRI, după audierea ministrului de Interne și a lui Edurd Hellvig.

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, și ministrul de Interne, Carmen Dan, au fost, joi, la Comisia parlamentară pentru controlul SRI, pentru a discuta despre violențele din timpul protestelor din 1 februarie Piața Victoriei. Totodată, Comisia a dorit să știe dacă au avut loc tentative de "înlăturare în forță" a instituțiilor democratice.

După audiere, președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, a declarat că între SRI și MAI există ”o colaborare foarte bună și un schimb de informații care sunt utile din perspectiva atribuțiilor celor două autorități”.

”Această comunicare are la momentul acesta intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii în baza unor protocoale existente din anii anteriori. Am ajuns la concluzia că aceste trebuiesc îmbunătățite pentru a da mai multă consistență activității celor două autorități”, a spus senatorul PSD Adrian Țuțuianu. 

”Avem de-a face cu o percepție publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituții. Și această percepție publică a fost generată mai degrabă de declarațiile făcute în spațiul public de persoane care au autoritatea funcțiilor pe care le ocupă, din care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele, în special în data de 1 februarie”, a mai spus el.

Această percepție a fost provocat de președintele Klaus Iohannis care a acuzat Ministerul de Interne că nu a luat măsuri, deși a avut informațiile necesare, a susținut șeful Comisiei SRI, care nu a oferit alte clarificări, deși jurnaliștii i-au atras atenția că afirmațiile ministrului Carmen Dan privind lipsa informațiilor de la SRI au fost făcute înainte de cele ale șefului statului.

Comisia SRI a constatat, după audiere, că activitatea MAI s-a desfășurat în limitele legii și că a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere.

Totodată, din dezbateri a rezultat că Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit atribuțiile în contextul violențelor provocare la protestul din 1 februarie din Piața Victoriei.

”Au fost transmise informări beneficiarilor de informații, începând cu data de 2 februarie (...) Nu sunt elemente care să arate că ar fi fost afectate, prin aceste activități, unitatea, integritatea teritorială a României sau activități care să afecteze statul român”, a susținut Țuțuianu.

Întrebat de declarațiile lui Carmen Dan, potrivit cărora nu ar fi primit informații de la SRI înainte de evenimentele din seara zilei de 1 februarie, Adrian Țuțuianu a reiterat faptul că între cele două instituții comunicarea a fost ”amplificată și derulată la nivelul cel mai înalt” și ”începând cu data de 2 (februarie) beneficiarii legali de informații au primit un număr important de informări cu privire la subiectele aflate în discuție”. 

Întrebat dacă pe data de 1 februarie s-a primit la MAI vreun sms de la SRI, Țuțuianu a precizat: ”Doamna ministru a spus că a primit trei sms-uri”.

Concluzia Comisiei a fost că, în prima parte, a fost ”o comunicare insuficientă” între cele două instituții.

El a mai adăugat că informațiile transmise de SRI nu aduceau nimic nou față de ce știa MAI.

Referitor la acuzațiile aduse SRI că s-ar afla în spatele protestelor din Piața Victoriei, șeful Comisiei a precizat: ”Directorul SRI a spus ferm, în fața Comisiei, că Serviciul Român de Informații nu are legătură cu aceste manifestări și că nu a implicat și nu va implica Serviciul în activități care nu țin de atribuțiile legale”.  

PSD nu are nimic cu multinaționalele

Întrebat de informațiile privind implicarea multinaționalelor în proteste, informații pe care el însuși le-a menționat în spațiul public, Țuțuianu a ținut să precizeze că PSD ”nu are nimic cu nicio multinațională și cu nicio firmă din România”.

Pe de altă parte, el a susținut că a cerut verificarea informații privind activitatea unor conduceri de companii, ”și cu capital extern, și cu capital românesc”, care s-au implicat în acest proteste.

El a făcut referire, din nou, la prezența la proteste a unui director de multinațională (Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank - n.r.), care se află ”în litigiu cu statul român sau cu cetățeni”, precizând că o consideră ”cel puțin nepotrivită”.

Întrebat dacă are informații privind implicarea multinaționalelor în proteste și de unde are astfel de informații, Țuțuianu a răspuns că din presă.