Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, consideră că afirmația șefului Comisiei Europene privind necesitatea ca Parlamentul să respecte Constituția României este și redundantă și, în general, jenantă.

Jean-Claude Junker a spus săptămâna trecută că, dacă legile din România rămân așa cum au fost adoptate de Parlament, discuțiile despre Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea la Schengen vor fi „în alți termeni”.

Nicolae, care s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, a spus că discuția nu a vizat legile justiției, ci proiectul de lege privind transparentizarea ONG-urilor, scrie Agerpres.

„Nici nu aveau cum, pentru că nu puteau fi mandatați de APCE cu o temă care ține de legislația internă a României. Am văzut niște păreri personale, am văzut pe un domn care este președintele Comisiei Europene, care exprima niște temeri personale, care ne dădea un fel de amenințări să modificăm legile conform deciziilor CCR. Probabil că nimeni nu i-a spus că amenințarea este ridicolă și ușor etilică în condițiile în care toate deciziile Curții Constituționale sunt luate în considerare de Parlament și întotdeauna sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curții. Nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că așa scrie în Constituția României încă din 1991”, a susținut Șerban Nicolae.

Întrebat de jurnaliști dacă, în opinia sa, declarațiile lui Junker reprezintă o îngrijorare personală și nu exprimă părerea Comisiei, Șerban Nicolae a spus: „Nu, este o părere ridicolă, pentru că, din punctul meu de vedere, să spui că Parlamentul trebuie să respecte Constituția României e și redundant și, în general, este jenant”.