Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, consideră că afirmația șefului Comisiei Europene privind necesitatea ca Parlamentul să respecte Constituția României este și redundantă și, în general, jenantă.

Jean-Claude Junker a spus săptămâna trecută că, dacă legile din România rămân așa cum au fost adoptate de Parlament, discuțiile despre Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea la Schengen vor fi „în alți termeni”.

Nicolae, care s-a întâlnit marți cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, a spus că discuția nu a vizat legile justiţiei, ci proiectul de lege privind transparentizarea ONG-urilor, scrie Agerpres.

„Nici nu aveau cum, pentru că nu puteau fi mandataţi de APCE cu o temă care ţine de legislaţia internă a României. Am văzut nişte păreri personale, am văzut pe un domn care este preşedintele Comisiei Europene, care exprima nişte temeri personale, care ne dădea un fel de ameninţări să modificăm legile conform deciziilor CCR. Probabil că nimeni nu i-a spus că ameninţarea este ridicolă şi uşor etilică în condiţiile în care toate deciziile Curţii Constituţionale sunt luate în considerare de Parlament şi întotdeauna sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curţii. Nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că aşa scrie în Constituţia României încă din 1991”, a susţinut Şerban Nicolae.

Întrebat de jurnalişti dacă, în opinia sa, declaraţiile lui Junker reprezintă o îngrijorare personală şi nu exprimă părerea Comisiei, Şerban Nicolae a spus: „Nu, este o părere ridicolă, pentru că, din punctul meu de vedere, să spui că Parlamentul trebuie să respecte Constituţia României e şi redundant şi, în general, este jenant”.