Deputatul PSD Sorin Grindeanu a fost votat marți de Biroul permanent pentru funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților. PSD, AUR, UDMR și minoritățile naționale au votat "pentru", în timp ce liberalii nu au fost prezenți la ședință.

În urmă cu două săptămâni, după demisia lui Ludovic Orban de la șefia Camerei Deputaților, interimatul a fost preluat de liberalul Florin Roman.

USR a susținut-o pentru funcție pe deputata Cristina Pună.

PNL nu a avut niciun candidat. 

Votul a avut loc la o zi după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat că-și depune mandatul pentru a primi un altul, flexibilizat. Imediat, voci din PSD, în frunte cu președintele Marcel Ciolacu, au început să vorbească de intrarea social-democraților la guvernare.

Întrebat cum s-a ajuns la un compromis între partide pentru votarea sa în funcție, Sorin Grindeanu a spus că s-a conturat o majoritate în jurul său, astfel că nu s-a mai supus la vot propunerea USR.

Grindeanu nu vede în decizia de astăzi a Biroului permanent un prim pas spre o colaborare PSD-PNL. "Eu nu am primit voturile PNL", a declarat acesta.

Fostul deținător al funcției interimare, Florin Roman, a scris într-un mesaj pe Facebook faptul că Sorin Grindeanu a ajuns presedinte interimar al Camerei Deputatilor pe mâna USR. 

"Colegii din USR au refuzat propunerea pe care le-am făcut-o sa prelungim mandatul meu cu 2 săptămâni, urmând ca dânșii sa fie susținuți de noi pentru următoarea rotație. Prin decizia luată de USR nu am mai reușit sa generam majoritatea necesară. Refuzul lor de a susține PNL a fost motivul pentru care noi ne-am abținut. Și uite așa, USR a făcut un cadou gratuit PSD", este de părere Roman.

+++

„Am anunțat încă din campania internă că, dacă nu voi fi ales președinte al PNL, îmi voi depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În urmă cu 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul permanant și Secretarul general", declara la momentul demisiei Ludovic Orban.

Printre motivele pentru care a demisionat, Ludovic Orban a spus că se numără și faptul că „gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, în frunte cu Iohannis, a impus o conducere împotriva voinței membrilor PNL și a alegătorilor". Un alt motiv este că nu poate să fie părtaș la „decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL".

Ulterior, Ludovic Orban a demisionat și din grupul parlamentar al PNL (urmat de peste 10 parlamentari liberali), dar a rămas în partid.

Ludovic Orban a demisionat oficial de la șefia Camerei Deputaților

Mai mult pe EurActiv »