Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan va fi noua propunere de comisar european pentru Transporturi a Guvernului proaspăt numit și condus de Ludovic Orban.

Ludovic Orban a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre numele de comisar, iar cei doi au ajuns la un acord privind propunerea lui Siegfried Mureșan, au declarat surse din partid pentru EurActiv România.

Aceleași surse au spus că majoritatea liberalilor îl susțin pe Mureșan pentru această poziție, iar marți, cel târziu miercuri, propunerea ar urma să fie trimisă oficial către Comisia Europeană.

Întrebat dacă propunerea de comisar va fi audiată inițial de Parlamentul României, premierul numit Ludovic Orban a spus: "Cu siguranță noi vom solicita celor două Camere ale Parlamentului convocarea Comisiilor de specialitate pentru audieri. De șase luni de zile, fostul Guvern a refuzat să audă toate somațiile pe care le-am trasnmis să nu depună candidatura lui Rovana Plumb, Dan Nica (...) și am ajuns în situația în care suntem ultima țară care nu are candidat".

Orban nu a vrut să spună care este numele candidatului la funcția de comisar, dar a precizat că decizia va trebui luată "cât se poate de repede".

Viitorul purtător de cuvânt al Comisiei von der Leyen, francezul Eric Mamer, a declarat luni că se așteaptă din partea autorităților române un candidat care să corespundă criteriilor prezentata de președinta desemnată a CE.