În cadrul referendumului intern, 52,9% au votat pentru poziționarea USR pe tema referendumului, iar 82,5% au fost de părere că partidul trebuie să fie împotriva consultării populare inițiate de Coaliția pentru Familie.

Nicușor Dan a declarat luni că la referendum s-a înregistrat un scor strâns, ceea ce dovedește că discuția nu trebuia să aibă loc acum. 

El a declarat că se ține de cuvânt și nu revine în USR, atât timp cât partidul are o poziție pe tema referendumului privind definiția familiei în Constituție.

Dan a mai spus că rămâne în Parlament, ”probabil independent, afiliat Grupului USR”.

+++

Anunțul a fost făcut pe Facebook de deputatul Cătălin Drulă, după încheierea referendumului intern care s-a desfășurat între 7 și 13 august.

Cătălin Drulă a postat și poziția oficială a platformei USR Liberal: ”USR se va poziționa împotriva revizuirii Constituției României inițiată de Coaliția pentru familie, dovedind astfel că susține și apără libertățile și viitorul românilor. Membrii USR au pus interesele de modernizare ale societății românești și ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj și șantajului emoțional exercitat asupra lor. USR Liberal cheamă la dialog platformele, grupurile și membrii USR pentru a decide pașii de urmat după referendum. Rezultatul demonstrează că USR este singurul partid modernizator și proeuropean al României și că este angajat, unit și puternic, în luptă cu vechile partide, PSD și PNL, care, prin susținerea unei coaliții cu un program iliberal, au dezertat de la obligația de a ne apăra libertatea”.

”USR și-a respectat astfel promisiunea esențială făcută alegătorilor, că este altfel. Referendumul în sine, un exercițiu democratic unic în România și istoric pentru sistemul politic românesc, dovedește că voturile noastre, ale useriștilor, sunt egale și că fiecare membru participă la decizia în privința direcției în care mergem. În acest context invităm simpatizanții să ni se alăture în USR pentru că, așa cum am arătat prin referendum, fiecare dintre noi poate participa la schimbarea României”, se mai arată în mesaj.

Totodată, USR Liberal dezaprobă faptul că fostul președinte al formațiunii, Nicușor Dan, s-a pus pe sine deasupra partidului.

”Dezavuăm telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid și continuarea campaniei în timpul referendumului, toate elemente care denotă lipsă de respect față de membrii USR, care așteptau respectarea regulilor principial agreate. USR Liberal este încrezător că viitorul Congres va alege un nou președinte capabil să pună interesele alegătorilor și ale societății deasupra dorințelor proprii, să creeze și să mențină punți pentru dialog, să conducă împreună cu și respectând membrii USR și să garanteze, prin acțiunile lui, că USR este acel partid altfel care modernizează România”, se încheie comunicatul USR Liberal.