USR a anunțat vineri că a depus un nou proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Uniunea invită PSD, PNL și orice altă formațiune care pretinde că dorește echitate între pensionarii români să susțină proiectul.

Decizia USR vine în contextul în care Curtea Constituționale a decis joi că legea prin care Parlamentul a desființat în februarie 2021 această categorie de pensii este neconstituțională.

„Decizia de ieri a Curții Constituționale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferență de 8 zile între depunere și adoptare. Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională. Suntem dispuși sa redepunem acest proiect de lege și altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, citat într-un comunicat de presă transmis de partid.

Decizia adoptată joi de judecătorii CCR și motivarea acesteia nu au apărut încă în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, în acest moment, Legea 7/2021 prin care au fost desființate pensiile speciale ale parlamentarilor este încă în vigoare, susține USR.

Astfel, USR depune vineri un nou proiect de lege tocmai pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri, urmând însă ca raportul comisiei sesizate în fond și, mai apoi, votul în plenul Parlamentului să fie realizate după ce este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR de joi.

Proiectul prevede desființarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabilește și că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, în primul rând, dar și ale altor categorii privilegiate, reprezintă "o sfidare pentru românii care au muncit cinstit și au contribuit o viață întreagă la fondul de pensii, dar și o sursă de profund dezechilibru în sistem", mai consideră USR.

Formațiunea mai atrage atenția că toate pensiile speciale din România ne costă anual circa 2 miliarde de euro, iar dacă vor începe să se plătească și pensiile speciale pentru aleșii locali, suma va crește și mai mult.