Partidul Uniunea Salvați România reclamă faptul că Adrian Țuțuianu este ministru în Guvernul Tudose, dar și secretar al Biroului permanent al Senatului.

"Pentru a convoca sesiunea extraordinară, pe 8 august, Adrian Țuțuianu a luat parte și a votat ca membru în Biroul permanent al Senatului, deși Legea nr. 161/2003 prevede clar faptul că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcție publică de autoritate, cu excepția celei de simplu deputat sau de senator. Această situație nu l-a împiedicat pe Călin Popescu Tăriceanu să declare regulamentară convocarea sesiunii extraordinare", se arată într-un comunicat al USR.

”Pentru a-și asigura cvorumul în Biroul permanent al Senatului, reprezentanții PSD-ALDE au comis o ilegalitate. Aveau nevoie de prezența a 7 membri din 13, iar printre cei 7 a fost și domnul Țuțuianu, care după ce a devenit ministru nu mai poate vota în Biroul Permanent. În disprețul legii, domnul Tăriceanu a convocat sesiunea extraordinară, după o ședință care s-a terminat în mai puțin de 10 minute, ca să aibă timp să trimită decizia la Monitorul Oficial”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă, cea care a formulat sesizarea la ANI.

Fiind incompatibil, Adrian Țuțuianu nu ar fi avut dreptul să participle la ședința Biroului permanent al Senatului, iar ședința nu ar fost regulamentară în lipsă de cvorum, așa cum s-a întâmplat și la Camera Deputaților. Prin urmare, USR semnalează că nici sesiunea extraordinară a Senatului convocată de Călin Popescu Tăriceanu nu este legală.

Miercuri, USR a anunțat că va depune, săptămâna aceasta, o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților.

Plângerea va fi depusă la Direcția Națională Anticorupție și vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, întrucât Liviu Dragnea a emis cu de la sine putere decizia de convocare a plenului fără să fi fost mandatat în acest sens de Biroul permanent.