Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a declarat miercuri că are încredere în profesionalismul Preşedinţiei române a Consiliului UE, dar a reamintit de consensul naţional cerut de Juncker privind întărirea independenţei justiţiei.

Întrebat de ultimele informaţii privind Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, Margaritis Schinas a declarat că Executivul de la Bruxelles are încredere în "profesionalismul" Preşedinţiei române: "Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună, în special în contextul summitului de la Sibiu, unul foarte important pentru noi".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a reamintit de consensul politic cerut de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte şi în timpul Preşedinţiei.

Acest consens naţional se referă la "întărirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei anticorupţie: "Toate acestea sunt chestiuni ce trebuie abordate pe măsură ce ne apropiem de Preşedinţia" Consiliului UE.

Presa finlandeză a scris luni că Finlanda este gata să preia mai devreme Președinția Consiliului UE, dar nu așteaptă un schimb cu România.

Premierul Juha Sipila a declarat că tensiunile politice din România nu vor afecta programul pentru Președinția finlandeză și că România nu are de gând să își amâne „tura” în pofida disputelor acerbe de la București.

Reiterând faptul că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului, MAE a precizat că, în urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi.

În contextul demisiei lui Victor Negrescu din funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că lucrurile au luat-o "razna" şi Bucureştiul e "total pregătit" pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE.

Miercuri, la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, Iohannis a revenit asupra subiectului: "Este o secundă înainte de ora 12, ca să mergem cu o pregătire rezonabilă pentru Preşedinţie şi cred că totuşi se poate. Vă doresc succes!".