România va avea de gestionat dosare importante în perioada în care va deține Președinția Consiliului UE și de aceea restul Europei este îngrijorat de discuțiile privind slaba pregătire a Guvernului, spune șeful grupului PPE din Parlamentul European.

Asigurarea președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene este o sarcină importantă pentru România, întrucât în prima jumătate din 2019 va avea loc Brexit și se vor desfășura alegerile europene, iar autoritățile de la Bruxelles și-ar dori ca viitorul cadru financiar multianual să fie convenit înainte de alegeri, a explicat Manfred Weber, șeful eurodeputaților populari și cel desemnat candidat al PPE la poziția de președinte al Comisiei Europene.

În acest context, restul Europei este îngrijorat de discuțiile din România dacă guvernul de la București este pregătit sau nu pentru preluarea președinției Consiliului UE, a spus Weber într-o întâlnire cu un grup de jurnaliști români la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

„Credibilitatea guvernului socialist-liberal din România a fost deja afectată din cauza discuției despre legislația anticorupție; credibilitatea pentru a conduce în mod adecvat Consiliul UE a fost atacată și afectată de deciziile majorității socialist-liberale din parlament și acest lucru nu a oferit o bună imagine pentru momentul când România preia președinția Consiliului UE. Tratăm foarte serios temerile exprimate de președintele Klaus Iohannis și de aceea cred că guvernul român are o sarcină importantă”, a declarat Weber.

Președintele Klaus Iohannis a spus, în urmă cu câteva săptămâni, după demisia ministrului Victor Negrescu, că România nu este pregătită pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, ceea ce a provocat inclusiv o reacție din partea Finlandei, țară care va prelua Președinția în al doilea semestru din 2019, dar care s-a arătat dispusă să facă o rocadă cu România dacă va fi nevoie.

Ulterior, președintele Iohannis și-a nuanțat declarațiile și a spus că România va face față cu succes Președinției Consiliului UE.

De altfel, mai mulți lideri ai Parlamentului European au vizitat România pentru a discuta cu Guvernul stadiul pregătirilor. Prezent cu acea ocazie la București, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat: „În mandatul președinției române se vor organiza alegerile europarlamentare, de aceea este foarte important să trimitem un mesaj constructiv cetățenilor europeni cu privire la munca pe care o facem noi”.

Tajani a reluat mesajul și în această săptămână: „Urez succes României în timpul Președinției Consiliului. Sunt multe dosare importante pe care vom lucra împreună cu prietenii noștri români și vom discuta viitorul Europei la Summitul de la Sibiu”, a spus miercuri Tajani, la deschiderea expoziției „Românii care au schimbat lumea”, organizată de Delegația română a Grupului PPE din Parlamentul European la Bruxelles.