#Time2VoteMergi sau nu la vot pe 26 mai, poți afla ulterior dacă CNP-ul tău a votat fără tine
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) anunță că românii, a doua zi după alegerile europarlamentare și referendum, pot afla prin completarea unui formular dacă CNP-ul lor a votat sau nu.
Mai exact, APDOR-CH va oferi, a doua zi după vot, formularul prin care românii pot întreba la AEP dacă codul lor numeric personal a fost sau nu folosit la votul din 26 mai privind alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, iar dacă da, la care dintre ele.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) spune că Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) va fi folosit în ambele situații, iar acesta prevede ca, la momentul prezentării la urne, cetățenilor să li se scaneze cărțile de identitate, astfel fiind prevenite voturile multiple.
Prin urmare, indiferent dacă veți merge doar pentru unul sau pentru ambele motive la vot în ziua de 26 mai, veți avea după aceea posibilitatea de a afla dacă și CNP-ul vostru a făcut același lucru.
+++
Guvernul, prin OUG 6/2019, a introdus sistemul electronic de monitorizare a prezenței la vot, iar Ministerul de Interne informează că AEP, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Institutul Național de Statistică (INS), asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai, potrivit prevederilor legale aplicabile, românii plecați în străinătate nu pot să votează prin corespondență. De asemenea, legislația în vigoare nu prevede necesitatea înscrierii cetățenilor români în Registrul electoral cu adresa de reședință sau domiciliu din străinătate. (Detalii)
Potrivit AEP, la data de 28 februarie, în Registrul electoral erau înscriși 18.937.258 de cetățeni români cu drept de vot.
Background
Art. 36 din Constituția României spune că:
(1) Cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
de ioan poaliec 16 Mai 2019 11:51
de Ion A. 21 Mai 2019 16:54
de Iar tu esti un jeg comunisto-pesediat . 26 Mai 2019 22:36
de Sega 22 Mai 2019 16:31
In opinia ta toti cei care nu tin cu psd sunt sustinatori #rezist? Atunci, amice, esti idiot!
de Monica Lotreanu 24 Mai 2019 14:51
de Mircea Cartianu 24 Mai 2019 18:29
de Mihai 26 Mai 2019 00:53
de DMT 26 Mai 2019 07:34
1. Exista un operator, care are o tableta, si care este primul in fata caruia se prezinta alegatorul. Operatorul ia actul de identitate, il scaneaza cu tableta iar tableta face doua lucruri: INREGISTREAZA acel CNP ca a votat, si valideaza faptul ca nu a mai votat in alta parte. Daca alegatorul va merge la alta sectie, tableta aceului operator va spune ca acel ins deja a votat. Ba, mai mult, atunci cand exista alegatori care voteaza la alte sectii decat cele unde sunt arondati, operatorul de la sectia de care apartine alegatorul va fi instiintat automat de tableta ca la sectia X s-a votat de catre Y, alegator arondat lui.
2. Alegatorul merge apoi la masa cu cei din comisie, semneaza pe tabelul nominal, i se retine actul de identitate pentru a se lipi pe el timbrul cu mentiunea votat p 2019, i se inmaneaza ce buletine de vot doreste (referendum, europarlamentare), i se da stampila, merge in cabina, voteaza, iese, introduce buletinele in urnele corespunzatoare, preda stampila, i se inapoiaza actul de identitate.
3. Toate operatiunile POT fi supravegheate de catre reprezentanti ai ong-urilor sau partide neimplicate in procesul de votare, prin membri inscrisi in prealabil.
Recapitulare>
Act de identitate scanat la operator (neinregimentat politic), care intra in baza de date nationala instantaneu (de aici si datele concrete despre cati, sex, oras/sat, varsta au votat la final), semnatura nominala pe tabel la comisie (formata din membri ai partidelor), timbu lipit pe versoul asctului de identitate.
Toata lumea lamurita?
de EurActiv.ro 26 Mai 2019 07:39
de DMT > EurActiv.ro 26 Mai 2019 07:51
pentru ca la final, in pv-ul intocmit de operator, verificat de toti cei din comisie si avizat de catre presedintele sectiei, este scris nr de buletine valabile, anulate, ramase, cati au semnat pe tabelul nominal si toate astea dau niste chei de verificare cu ceea ce a inregistrat tableta... Decat daca nu cumva presedintele de sectie este pe mana cu TOTI membrii comisiei (care provin din toate partidele implicate in scrutin) si cu operatorul numit aleatoriu de catre BEJuri.
Parerea mea ca raspandirea de astfel de manii, in randul populatiei, nu face cinste nimanui. Daca trebuie sa va justificati banii, faceti-o corect si util, dar echidistant!
de EurActiv.ro > DMT 26 Mai 2019 07:57
de Elvis Pardaian 26 Mai 2019 21:48
de george 27 Mai 2019 12:44
de Stefan Cel Mare 28 Mai 2019 15:39
Tu nu ai voie alegi nimic legat de deciziile ce se iau in legatura cu cheltuirea acelor bani.
Tu doar alegi cine vrei sa isi faca de cap cu ei.