32 de jurnaliști din presa locală și națională sunt instruiți în cadrul unor webinarii de training cu privire la discriminarea etnică.

Primul webinar s-a derulat miercuri, 21 octombrie, și a avut ca temă terminologia și importanța acesteia în relatările jurnalistice. 

Cu un titlu sugestiv, ”De ce rom, și nu țigan?”, webinarul despre terminologia non-discriminării etnice, a avut loc miercuri 21 octombrie, între 16:00-19:00, în cadrul proiectului MINDSET. Moving the Ideas of Non-Discrimination: Supporting an Equality Transformation, derulat de un consorțiu format din EURACTIV, EURACTIV Romania, Jeunes Européens Fédéralistes și Migration Policy Group. În deschiderea seminarului a rulat filmul  Pași spre o Uniune Europeană fără discriminare rasială sau pe criterii etnice, realizat de asemenea în cadrul proiectului.

Dinamica mentalităților depinde de contextul istoric-cultural și poate fi remodelată. Terminologia non-discriminării e cunoscută insuficient atât în România, cât și în Europa. Miturile pot fi confirmate sau spulberate.


Mass-media reprezintă cel mai puternic factor de influență. Discursul public poate fi transformat cu ajutorul jurnaliștilor din discurs al urii în discurs al toleranței. Exemplul copleșitor în România cu privire la discriminarea etnică se referă la comunitatea romă.

Traineri în cadrul seminarului au fost cunoscut sociolog, specializat în tematica non-discriminării etnice, Gelu Duminică, doctor în sociologie și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, președințele Agenției Comunitare Împreună și Oana Sandu, jurnalist specializat în storytelling, reporter la DoR, cu experiență în documentarea de reportaje pe tema discriminării.

Temele abordate au fost - "Dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură!", provocare de Gelu Duminică, respectiv "Cum documentezi și scrii cu empatie despre comunități vulnerabile?" - Oana Sandu, jurnalist.

Al doilea webinar a avut loc joi, 29 octombrie, de la ora 16:00, acesta din urmă în cadrul proiectului No Hate!, implementat de Freedom House și Agenția de Dezvoltare Comunitară "Împreună”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta a fost axat pe identitatea comunității rome, și a fost susținut de Gelu Duminică și de Cătălina Olteanu, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării,.

Un al treilea webinar este programat pentru joi, 5 noiembrie, ora 16:00, cu o durată de două ore. În cadrul proiectului No Hate!, va fi realizat și un concurs, prin care vor fi selectate zece proiecte care vor fi premiate.
Mai multe detalii pe pagina pressHUB.

Photo 38119635 © - Dreamstime.com

 

MINDSET: Pași spre o Uniune Europeană fără discriminare rasială sau pe criterii etnice

Mai mult pe EurActiv »