ASF a amendat NN Pensii cu 750 mii lei - 1% din capitalul social - după comunicatul privind naționalizarea pensiilor private, a anunțat joi Ion Giurescu, vicepreședinte al instituției.

UPDATE

NN a aflat de amendă din media și așteaptă să primească o decizie oficială.

”Consiliul de administrație al NN Pensii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ulterior căreia a luat la cunoștință din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienții care au declarat adresa de e-mail. Așteptăm decizia oficială a ASF și ne arătăm toată deschiderea și colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim și să le comunicăm în cel mai scurt timp direcțiile de acțiune ale NN Pensii. Reiterăm că intențiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat și la interesul participanților de a se informa constant despre situația fondurilor economisite pentru pensie”, potrivit unui comunicat al companiei olandeze.

+++

Decizia Autorității pentru Supravegherea Financiară poate fi contestată.

Amenda, cea mai mare dată vreodată de ASF, a fost dată "pentru transmitere de informații înșelătoare".

Compania NN a transmis săptămâna aceasta clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

Informația a fost negată de autorități, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a amenințat cu demiterea pe șeful ASF, Mișu Negrițoiu, pentru faptul că nu a luat măsuri împotriva companiei olandeze.

"Pe de altă parte, eu cred că Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la guvernul olandez și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză. În România nu este pemis așa ceva", a afirmat, miercuri seara, Dragnea, la Antena 3.

Directorului general al NN Pensii și NN Asigurări de Viață, Raluca Țintoiu, i-a fost retrasă autorizația. Totodată, ea a primit o amendă de 100.000 de lei.

Ion Giurescu a mai spus că va fi demarat, joi, un control pentru a vedea dacă și alte persoane din cadrul NN au fost implicate în procesul de decizie privind avertizarea clienților.

În ceea ce privește BCR Pensii, Giurescu a precizat că va fi trimis și acolo un control, dar situația e puțin diferită întrucât directorul instituției, Radu Crăciun, a vorbit în nume propriu.