Un reprezentant al Ambasadei României în Israel va participa la recepția organizată duminică de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, anunță Ministerul român de Externe.

În ceea ce privește deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitație de participare, mai precizează MAE într-un comunicat.

Anterior, G4Media.ro, citând surse politice, a relatat că România îl va trimite la gala organizată de Israel pe însărcinatul cu afaceri Ovidiu Ierulescu, Bucureștiul neavând în acest moment un ambasador la Tel Aviv.

România, Austria, Ungaria și Cehia sunt singurele state membre UE care vor fi reprezentate la gala organizată duminică seară de MAE israelian de Externe, potrivit Haaretz.

În condițiile în care UE nu este de acord cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de mutare a Ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, celelalte 24 de state membre au refuzat să fie reprezentate oficial la ceremonie.

Este a doua oară când România participă la ”spargerea” unei poziții comune a UE în această chestiune.

România, Ungaria și Cehia au blocat să blocheze o declarație a Uniunii Europene prin care urma să fie condamnată mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Decizia a fost luată la nivelul MAE, fără o consultare cu Administrația Prezidențială, la fel cum s-a întâmplat și în cazul memoramdumului privind analiza oportunității mutării Ambasadei României din Israel.

”Ei s-au folosit, acești pesediști, s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu Președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut și salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche și iese prost, iese foarte prost fiindcă prin blocarea unei declarații, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică”, a declarat președintele Klaus Iohannis, precizând că îl va chema pe ministrul Teodor Meleșcanu pentru a-i da explicații.