Ministerul Agriculturii vrea să sprijine sectorul apicol, dar încă nu a luat o decizie asupra bugetului, a spus vineri Daniel Botănoiu, secretar de stat în minister.

„Nu am luat această decizie, încă analizăm asupra bugetului ca să vedem ce putem face. Nu vrem să lansăm zvonuri și programe care nu sunt bazate financiar. Am două chestiuni la care țin foarte multe mult, în primul rând la reperele naționale: crucea, oaia și mierea (...) iar cel de-al doilea este legat de faptul că în copilărie am crescut cu stupi, aveam 200 de stupi de care trebuia se avem grijă și să producem și asta nu se uită”, a spus oficialul.

El a adăugat că ministerul încearcă să fie „cât mai aproape” de apicultorii din Romania, deși „nu au fost momente favorabile care să le aducă satisfacție deplină”, transmite Agerpres.

Apicultorul este intelectualul sectorului și trebuie să-l tratăm cu un ajutor mai consistent”.

Dacă în materie de fonduri, europene sau de la bugetul de stat, încă nu s-a luat o decizie, Ministerul îi sprijină totuși pe crescătorii de albine prin finanțarea achiziției a aproape 10% din producția națională pentru distribuția în școli.

 „Borcanul va avea un capac colorat, roșu, ca să se evidențieze de ceea ce este în comerț pe care va scrie că este sprijin din partea Guvernului României. Am dorit să derulăm programul în așa fel încât să poată fi consumată mierea acasă și nu la școală, zilnic, în acele căpăcele”, a explicat oficialul guvernamental.

„Vrem să putem obișnui copii cu produse sănătoase, pentru că ați văzut în reclame că se spune mereu că nu sunt bune făinea, uleiul, sarea, zahărul, dar din păcate nu venim cu alternative, deși la zahăr avem mierea”, a adăugat Botănoiu.