După o anchetă minuțioasă, comisia SRI a stabilit că Florin Coldea nu a încălcat legea sau normele interne. Coldea a cerut să fie eliberat din funcție, iar șeful SRI a plusat și a solicitat președintelui și trecerea în rezervă.

VIDEO: Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a semnat decretele privind eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a lui Coldea.

Președintele a declarat că serviciile secrete nu trebuie lăsase să se amestece în politică. Totodată, el a spus că trebuie clarificat și cât de mult se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete.

În acest context, el a spus că Parlamentul trebui să controleze serviciile într-un mod "efectiv, eficient și transparent".

SRI a anunțat, joia trecută, că directorul Eduard Hellvig a dispus constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale în cazul prim-adjunctului său, Florian Coldea, după dezvăluirile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Într-un comunicat publicat marți, SRI anunță că a avut loc "o investigație complexă, minuțioasă", cu privire la toate afirmațiile apărute în mass-media.

"Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare și au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o ședință a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare", se arată în comunicat.

După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcție a general-locotenentui Florian Coldea.

În pofida concluziilor raportului, Florian Coldea i-a solicitat lui Eduard Hellvig "eliberarea din funcție și punerea la dispoziția și nevoile instituției, după aproape 12 ani de când exercită această funcție".

Prim-adjunctul directorului SRI a prezentat motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției.

Prin urmare, directorul SRI a solicitat președintelui României trecerea în rezervă a lui Coldea, atribuțiile sale fiind preluate de Eduard Hellvig.

În aceste condiții, nu este clar, momentan, dacă în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI se mai pot face audieri în acest caz.

Deputatul PNL Cezar Preda a declarat că această comisie se va reuni pe 25 ianuarie, la ora 11:00, pentru a discuta despre bugetul SRI și despre cazul Coldea. La ședința comisiei va participa directorul SRI, Eduard Hellvig.

Constituirea comisiei a fost decisă în urma dezvăluirilor făcute, miercuri seară, de fostul deputat dispărut Sebastian Ghiță. Dispărut din 21 decembrie, Ghiță a povestit despre concediile pe care le-a petrecut cu Florian Coldea, în Seychelles, în 2010, și în Toscana, în 2012, unde ar fi fost și Vasile Dâncu. Sebastian Ghiță a prezentat și o fotografie în care a susținut că se află soția sa și soția lui Coldea, la Disneyland.