Industriile de apărare din statele UE ar trebui să fie pregătite în fața amenințărilor Rusiei, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius. | Premierul francez cere un "armistițiu imediat și durabil" în Gaza.

În știrile de astăzi din Capitale:

BERLIN

Europa s-ar putea confrunta cu amenințări din partea Rusiei până la sfârșitul deceniului, iar țările UE trebuie să își dezvolte industriile de apărare pentru a fi pregătite, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unui interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag. Între timp, președintele rus Vladimir Putin și-a reînnoit la sfârșitul săptămânii amenințările împotriva Finlandei, deoarece aceasta a aderat la NATO la începutul acestui an, dar a respins estimările SUA potrivit cărora Moscova va viza țările NATO. Citește mai mult.

PARIS

Premierul francez cere un "armistițiu imediat și durabil" în Gaza. Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, a făcut apel la un 'armistițiu imediat' în Gaza, în timp ce se afla duminică în Israel, chiar înainte de a se deplasa pentru a se întâlni luni cu autoritățile palestiniene din Cisiordania și cu cele libaneze din Liban. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Proiectul de lege privind legalizarea migranților zguduie guvernul grec de centru-dreapta. Un proiect de lege pentru legalizarea migranților aduși pentru a umple golurile de pe piața muncii din Grecia a supărat fracțiunea conservatoare a partidului de centru-dreapta Noua Democrație (PPE), aflat la guvernare, provocându-i dureri de cap premierului Kyriakos Mitsotakis. Citește mai mult.

ROMA

Nu vor scăpa de mine, promite Meloni la un festival politic de dreapta. Premierul italian Giorgia Meloni promite să rămână până la sfârșitul legislaturii, atât timp cât va avea acordul italienilor, a declarat ea la evenimentul anual al Fratelli d'Italia, unde au fost prezenți numeroși lideri, printre care premierul albanez Edi Rama, premierul britanic Rishi Sunak, liderul Vox Santiago Abascal. Citește mai mult.

MADRID

Un controversat ministru de stânga va fi capul de listă al Podemos pentru alegerile europene. Fostul ministru al Egalității Irene Montero, care a provocat recent controverse pentru promovarea legii "da înseamnă da", va conduce lista partidului pentru alegerile europene pentru a avea o "voce independentă" separată de Grupul Socialist și Verzii/ALE, potrivit unor surse din cadrul partidului anti-sistem. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Orbán este 'calul troian' al intereselor rusești, afirmă un ministru ceh. Premierul ungar Viktor Orbán este un 'cal troian' care rupe unitatea europeană și protejează interesele rusești, a declarat duminică ministrul ceh pentru afaceri europene, Martin Dvořák, după ce Orbán a blocat ajutorul financiar pentru Ucraina în timpul summitului Consiliului European de săptămâna trecută. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Guvernul lui Tusk va fi mai bun decât cel al PiS, spun polonezii. Aproape jumătate dintre polonezi cred că guvernul noului premier Donald Tusk va fi mai bun decât guvernul Lege și Justiție (PiS), care a condus Polonia în ultimii opt ani, potrivit unui sondaj realizat de institutul de sondare SW Research pentru Rzeczpospolita. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Fico pledează pentru scoaterea unui cetățean slovac de pe lista de sancțiuni a UE. Premierul slovac Robert Fico vrea să scoată de pe lista de sancțiuni europene un om de afaceri slovac legat de grupul de motocicliști pro-Kremlin Lupii Nopții de Noapte, după ce a fost adăugat pentru că a ajutat interesele Kremlinului. Citește mai mult. 

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria va limita importul de produse agricole.
Importul excesiv de fructe și legume va fi redus pentru a stimula producția locală, a declarat sâmbătă ministrul agriculturii, Kiril Vatev, la televiziunea de stat BNT, adăugând că guvernul pregătește o lege care să reglementeze acest comerț. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România a ajuns la un acord cu Ucraina privind canalul Bîstroe.
Cele două națiuni au rezolvat cu succes o dispută de zeci de ani privind canalul Bîstroe, în care Ucrainei i se permite să continue dezvoltarea canalului cu condiția ca proiectul să respecte reglementările privind protecția mediului, a anunțat Ministerul Mediului din România. Citește mai mult (en). Varianta în română

 


LIUBLIANA 

Slovenia prelungește controalele la frontieră până în iunie 2024.
Ca urmare a unei "deteriorări semnificative a securității în Orientul Mijlociu", a amenințărilor teroriste și a conflictelor violente din Africa, Slovenia a decis să prelungească controalele polițienești la frontiera sa cu Croația și Ungaria până la 22 iunie 2024. Citește mai mult.

BELGRAD

 

Vučić își declară victoria în alegerile din Serbia, opoziția strigă "fault". Președintele Aleksandar Vučić a declarat duminică victoria în alegerile parlamentare anticipate, după ce sondajele de opinie au estimat că Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, era pe cale să câștige cu ușurință. Citește mai mult.

AGENDA

UE: Consiliul Mediu se reunește pentru a discuta despre ambalaje și deșeuri de ambalaje, cadrul de monitorizare a pădurilor, legea privind monitorizarea solului și altele;

  • Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, se întâlnește cu președintele Rwandei, Paul Kagame, la Kigali; participă la ceremonia de lansare a BioNTech Africa; se întâlnește cu președintele Kenyei, William Ruto, la Nairobi; participă la semnarea Acordului de parteneriat economic UE-Kenya;
  • Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la trilogul privind noul Pact privind migrația și azilul, Directiva privind permisul unic;
  • Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, participă la Congresul european LEADER la Parlamentul European;
  • Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, participă la prezentarea programului de lucru al Comisiei pentru 2024, la Luxemburg.
***
[Editat în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]