Președintele Klaus Iohannis a depus miercuri o coroană de flori la Colectiv în memoria celor 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din 30 noiembrie 2015. Seara, pe ploaie, câteva mii de persoane s-au adunat în Piața Bucur.

Oamenii au păstrat un moment de reculegere și au aprins lumânări la monumentul ridicat în memoria victimelor.Premierul demis Viorica Dăncilă a transmis un mesaj, în care spune că "această cumplită tragedie trebuie să păstreze vie conștiința societății și să redeștepte cele mai profunde sentimente: iubirea față de semeni, compasiunea, solidaritatea, dar și respectul pentru viața și siguranța cetățeanului".

 Pe o pancartă de mari dimensiuni se putea citi: "#COLECTIV", "Capul lui Arafat vrem!" și "Arafat - demisia". Pancarta adusă la Colectiv de mai mulți oameni avea și o declarație a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, din 2018: "Putem demonstra orice secundă că intervenția de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte țări din jurul nostru".

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a declarat că la conducerea instituțiilor statului stau ''aproape aceleași personaje care au dovedit că în cei 30 de ani de la comunism nu au schimbat absolut nimic", iar Justiția nu se grăbește să găsească vinovați în ceea ce privește tragedia petrecută la Clubul Colectiv în urmă cu patru ani.

"Intervenția din acea noapte, din cauza aceasta am și făcut acea plângere penală în 2016, pentru că știam foarte clar că a fost o catastrofă. A fost o rușine, un moment în care conducătorii noștri au vrut să câștige imagine, nicidecum n-au fost interesați de viața răniților. (...) Nu-mi dă pace faptul că la conducerea instituțiilor statului sunt aproape aceleași personaje care au dovedit că în cei 30 de ani de la comunism nu au schimbat absolut nimic. (...) Iar spitalele arată cum arată nu din cauza noastră, ci a celor care conduc aceste spitale, acei zei ai medicinei care au fost preocupați mereu de banii care le intră în buzunar pentru operații sau pentru diferite lucruri, nu pentru schimbări în sistem. (...) Aș fi vrut să-i văd pe rectori, decani, profesori universitari, că se duc la Ministerul Sănătății și să spună: "Nu se mai poate", nu să nege existența nocosomialelor pe care o pot demonstra absolut toți. Să iasă și să spună "Trebuie să construim". (...) Nici Justiția nu se grăbește să cerceteze, să găsească vinovați. În momentul în care ai 64 de morți și nu ai niciun vinovat în arest, eu cred că problema este foarte foarte mare", a spus Eugen Iancu, la Clubul Colectiv, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiu, din cauza infecțiilor nosocomiale, relatează Agerpres.