Uniunea Europeana avertizeaza Elvetia asupra consecintelor referendumului anti-imigratie. Elvetia pare sa nu fi realizat consecintele votului la referendumul privind cotele de imigrare pentru cetatenii UE, a declarat un oficial UE, potrivit EurActiv.com.

Cetatenii elvetieni au votat duminica, 9 februarie, reintroducerea de cote de imigrare in relatia cu Uniunea Europeana. Comisia Europeaa regreta rezultatul, despre care spune ca incalca principiul liberei circulatii intre UE si Elevetia. "UE va examina implicatiile unei asemenea initiative asupra relatiilor UE-Elvetia, ca intreg", a spus un executiv al UE.


 



Cu 0.3% peste 50%, cetatenii elvetieni au votat duminica, 9 februarie, propunerea Partidului Poporului Elvetian prin care se reduce numeral de migrant, inclusiv din trail UE. (50,3% voturi in favoarea acestei masuri).

Pozitii

"Regretam profund rezultatul", a spus Guy Verhofstadt, vicepresedintele grupului ALDE. "Credem ca daca acest rezultat va fi aplicat, acesta nu doar ca incalca acordul cu UE cu privire la libera circulatie a cetatenilor, dar va avea efecte asupra performantelor foarte bune ale economiei si standerdului de viata al economiei elvetiene."

Referindu-se la faimoasa "clauza-ghilotina", care permite UE sa suspende toate acordurile bilaterale cu Elvetia in cazul in care chiar unul singur este pus la indoiala, dl Verhofstadt a mai spus: "Invitam Elvetia, cu ajutorul Uniunii Europene, sa gaseasca o solutie la aceasta situatie delicata inainte ca aceasta sa iasa de sub control".

Eurodeputata PNL (ALDE) Renate Weber se declara deceptionata, dar si ingrijorata de rezultatul referendumului din Elvetia, motiv pentru care, in calitate de europarlamentar, a solicitat dezbaterea acestui subiect in Plenul de la Strasbourg in sesiunea 24-27 februarie, urmata de adoptarea unei rezolutii care sa exprime pozitia Parlamentului European de condamnare a oricarei initiative legislative care ar discrimina cetatenii europeni.


"Sunt in egala masura deceptionata si ingrijorata de rezultatul referendumului din Elvetia, pentru ca una este ca un partid extremist sa sustina astfel de idei si cu totul altceva ca ideile acestea sa fie impartasite de peste 50% din populatia unei tari. Este vorba si de relatia Elvetia-Uniunea Europeana, pentru ca rezultatul referendumului cere legislatie care sa discrimineze intre cetatenii europeni, ceea ce este inadmisibil. Elvetia are mai multe acorduri cu Uniunea Europeana, in urma carora are multiple beneficii si este de neconceput ca ea sa isi permita sa "selecteze" ce cetateni europeni primeste pe teritoriul sau.

Asa ceva ar inseamna categoric o incalcare a legislatiei UE, ceea ce inseamna ca daca Elvetia va elabora o astfel de legislatie, Uniunea va trebui sa renegocieze acordurile cu aceasta tara non UE.

In calitate de europarlamentar, am initiat in dimineata aceasta o intrebare orala adresata Comisiei si Consiliului, solicitand dezbaterea subiectului in Plenul de la Strasbourg in sesiunea 24-27 februarie, urmata de adoptarea unei rezolutii care sa exprime pozitia Parlamentului European de condamnare a oricarei initiative legislative care ar discrimina cetatenii europeni", a spus europarlamentarul PNL Renate Weber.

(Eurodeputata PNL Renate Weber si-a exprimat inca de la finalul lunii ianuarie 2014 pozitia cu privire la referendumul din Elvetia referitor la introducerea de cote anuale de imigranti: https://www.renateweber.eu/ro/detalii_media/573)

Linkuri


Swiss did not weigh consequences of referendum, EU says

EU-Swiss relations in turmoil after immigration vote