Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut prima conferință de presă la Cotroceni, bilanțul la 100 de zile, miercuri, 31 martie a.c.

Link

Temele esențiale în dicursul lui Klaus Iohannis

Justiția, lupta anticorupție

Trebuie să vă spun foarte clar: această fază intensă de luptă anticorupție este urâtă, este foarte urâtă; iese la suprafață tot ce a fost și tot ce este mai rău și mai urât în politica românească. Însă vă asigur că fără această fază nu putem să ne facem bine.

Despre Schengen

Există șanse, însă nu certitudini, că în viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva, însă - trebuie să vă spun și un însă - ultimele evoluții din Parlament, în care anumite solicitări au fost respinse, nu ne ajută absolut deloc.

 
Justiție - Parlament
Cea mai mare nemulțumire a mea în această perioadă și, trebuie să recunoaștem, cea mai mare restanță rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor.

Despre numirea la SIE
Cu siguranță, în următoarele luni voi face o propunere pentru SIE.

Despre Rusia, încercări de a destabiliza/influența decizii în România
Nu am informații că ar exista încercări de destabilizare în România. Nici din partea Rusiei, nici din partea altor state, dar pe de altă parte trebuie să fim foarte conștienți că statele care doresc să-și extindă influența găsesc întotdeauna agenți prin care încearcă să influențeze lucrurile, ori aceste încercări în România acum nu au succes.

Despre mediul de afaceri
Consultările pentru Codul fiscal cu Președintele au lipsit.

La modul concret, cred că e foarte bine să întrebați chiar la ANAF cum văd ei chestiunea și dacă dumnealor cred că o țară fără firme poate să funcționeze.