Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut prima conferință de presă la Cotroceni, bilanțul la 100 de zile, miercuri, 31 martie a.c.

Link

Temele esențiale în dicursul lui Klaus Iohannis

Justiția, lupta anticorupție

Trebuie să vă spun foarte clar: această fază intensă de luptă anticorupţie este urâtă, este foarte urâtă; iese la suprafaţă tot ce a fost şi tot ce este mai rău şi mai urât în politica românească. Însă vă asigur că fără această fază nu putem să ne facem bine.

Despre Schengen

Există şanse, însă nu certitudini, că în viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva, însă - trebuie să vă spun şi un însă - ultimele evoluţii din Parlament, în care anumite solicitări au fost respinse, nu ne ajută absolut deloc.

 
Justiție - Parlament
Cea mai mare nemulțumire a mea în această perioadă și, trebuie să recunoaștem, cea mai mare restanță rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor.

Despre numirea la SIE
Cu siguranţă, în următoarele luni voi face o propunere pentru SIE.

Despre Rusia, încercări de a destabiliza/influența decizii în România
Nu am informaţii că ar exista încercări de destabilizare în România. Nici din partea Rusiei, nici din partea altor state, dar pe de altă parte trebuie să fim foarte conştienţi că statele care doresc să-şi extindă influenţa găsesc întotdeauna agenţi prin care încearcă să influenţeze lucrurile, ori aceste încercări în România acum nu au succes.

Despre mediul de afaceri
Consultările pentru Codul fiscal cu Președintele au lipsit.

La modul concret, cred că e foarte bine să întrebaţi chiar la ANAF cum văd ei chestiunea şi dacă dumnealor cred că o ţară fără firme poate să funcţioneze.