Rezultatele testelor clinice apărute în publicația americană Journal of Clinical Oncology dau speranțe celor care suferă de cancer de piele. Potrivit cercetătorilor britanici, tulpina modificată genetic a virusului herpetic anihilează aproape în totalitate celulele care cauzează acest tip de cancer. 

Chiar dacă vindecarea cumplitei maladii nu se realizează în totalitate, virusoterapia prelungește viața pacienților care suferă de melanom. 

Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra susține că un număr de 436 de pacienți din Marea Britanie, SUA, Canada și Africa de Sud, care sufereau de o formă de melanom inoperabil, au participat la aceste teste iar rezultalele obținute sunt încurajatoare. Potrivit cercetătorilor, odată injectat virusul herpetic modificat genetic a reușit să oprească evoluția cancerului de piele în cazul acestor bolnavi. Tulpina virusului mofificat genetic injectată în tesutul canceros se multiplică și eliberează unele substanțe care luptă eficient împotriva celulelor maligne, stimulând totodată sistemul imunitar să lupte împotriva maladiei.

Tratamentul care poartă denumirea de T-VEC (Talimogene Laherparepvec) nu a fost încă omologat însă compania farmaceutică americană AMGEN, speră ca de luna viitoare să poată comercializa acest tratament.

Kevin Harrington, cel care a condus studiul de cerecetare, susține că:

Este prima oară când virusoterapia a avut rezultate pozitive în a treia fază de cercetare (...) Folosind un virus care nu doar distruge celulele canceroase ci și determină sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Studii anterioare au aratat că T-VEC oferă persoanelor care suferă de cancer de piele avansat o șansă, fiind primul studiu care a avut o rată de supraviețuire mult mai mare.

Surse: The Guardian, Stirile TVR