Joi (28 mai 2015), eurodeputații din cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European au votat în favoarea propunerilor de recomandări referitoare negocierile Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre UE și SUA. Acordul trebuie însă să treacă și de plenul Parlamentului European care urmează să își dea votul final la începutul lunii iunie.

Acordul comercial dintre cele două părți este menit să faciliteze accesul UE pe piața SUA însă deputații europeni au cerut negociatorilor TTIP asigurări că acest tratat nu va submina standardele UE sau dreptul de a reglementa în interes public, soluționând totodată și litigiile dintre investitori și stat (ISDS). 

Astfel, aprobate în comisia parlamentară cu 28 de voturi pentru,13 împotrivă și nicio abținere, recomandările făcute negociatorilor Comisiei Europene pentru TTIP au concluzionat totuși că acea clauză de arbitraj controversată (ISDS), deși revizuită, trebuie să rămână o parte componentă a negocierilor. 

Am insistat din greu ca această rezoluție să prindă contur, pentru a putea trimite un mesaj puernic, acela că Parlamentul European nu va accepta pur si simplu orice acord care i se prezintă. Dimpotrivă, avem sesizări clare și linii roșii pe conținutul acestui acord,

a subliniat Bernd Lange (S&D), autorul raportului prezentat în Parlamentul European și președintele Comisiei pentru Comerț Internațional. 

În ceea ce privește așa-numitele "red-lines" și necesitatea reformării clauzei ISDS, părerile au fost împărțite. Pe de o parte, putătorul de cuvânt al Comisiei pentru Comerț Exterior a PE, Christofer Fjellner, a considerat votul ca o mare victorie a acordului de liber schimb. De cealaltă parte, eurodeputatul german, Ska Keller (Partidul Verzilor) a fost de părere că votul nu a fost concludent, neștiind dacă putem vorbi de o excludere sau de o reformare a ISDS Investor-State Dispute Settlement). 

A fost probabil unul din cele mai grele voturi din istoria recentă a Parlamentului European. Acest lucru trimite un semnal puternic, acela că Parlamentul European și cetățenii săi veghează asupra acestor negocieri,

susține Monique Goyens, director general în cadrul European Consumer Organisation (BEUC), unul dintre criticii cei mai vocali din cadrul negocierilor TTIP.

Lamentabilă rămâne poziția ambiguă a ParlamentulUI European față de infamul sistem ISDS. Avem încă nevoie de o bună justificare a includerii sale în acordul de negociere dintre UE și SUA, a mai adăugat Goyens.

În prezent, ISDS permite investitorilor străini să soluționeze litigiile pe care le au cu statele în care investesc în cadrul tribunalelor de arbitraj internațional și nu în instanțele naționale. Cu toate că SUA au insistat ca ISDS să fie inclusă în acordul de liber schimb, în urma protestelor pe scară largă din ultimul timp Comisia a decis reformarea întregului sistem. 

Astfel, Comisia a propus măsuri care să transforme ISDS-ul într-un sistem care să funcționeze mai mult în maniera instanțelor tradiționale. Acest lucru presupune atât numirea unor arbitri permanenți, care să aibă calificări similare celor ale judecătorilor naționali, cât și introducerea unui sistem de recurs bilateral. În paralel, UE încurajează crearea unei instanțe permanente pentru investițiile multilaterale, o curte cu judecătorii titulari, care ar urma să înlocuiască între timp mecanismul bilateral existent. Rezoluția în acest sens urmează să fie votată de Parlamentul European luna viitoare. 

Rezoluția este începutul sfârșitului pentru ISDS, a spus Lange.

Totodată, eurodeputații au cerut negociatorilor protejarea standardelor de siguranță a UE în zonele în care reglementările SUA sunt "extrem de diferite", cum este de exemplu cazul autorizației produselor chimice, clonarea sau substanțele chimice care afectează sistemul endocrin uman. În acest sens, eurodeputații au insistat pe respectarea principiului UE privind precauția. 

În ceea ce privește sectorul agricol, deputații susțin că, în încercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui să negocieze o ”listă exhaustivă” a ”produselor agricole și industriale sensibile” care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comercială sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranziție. În același timp, ei cer introducerea unei ”clauze de salvgardare”, rezervându-și dreptul de a închide piețele pentru produse specifice în cazul unor importuri care amenință să afecteze serios producția internă de alimente. Eurodeputații mai cer Comisiei Europene să încurajeze Statele Unite să ridice interzicerea importurilor de carne de vită din UE și să introducă o protecție puternică pentru sistemul de origine geografică utilizat în UE.

Europarlamentarul liberal Marietje Schaake este de părere că:

Standardele europene ridicate privind produsele care protejează consumatorii sau mediul nu pot fi afectate de un acord comercial. Serviciile publice, precum educația sau apa potabilă, cu siguranță nu fac parte din acest acord.

Partenerii UE-SUA au trecut prin nouă runde de negocieri care au debutat în vara anului 2013 și care se vor finaliza în decembrie 2015. Oficialii prezenți la masa negocierilor consideră mai realist mijlocul lui 2016, ca fiind termenul limită al negocierilor. Următoarea rundă anegocierilor va avea loc în luna iulie.

Este necesar ca UE și SUA să lucreze împreună pentru stabilirea unor standarde mai ridicate la nivel mondial, atunci când vine vorba de siguranța alimentară, mediu, sănătate sau muncă, a adăugat Schaake.

TTIP ar trebui să elimine toate restricțiile sau impedimentele existente la exportul de combustibili, inclusiv LNG și petrol crud” între UE și SUA, astfel încât acordul să aducă mai multă securitate energetică UE și să reducă prețul la energie, spun deputații. Acordul TTIP ar trebui să includă un capitol separat pentru energie, care să ajute și la menținerea standardelor de mediu ale UE și a obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice, consideră deputații europeni.

Extrasele din conferința de presă pot fi urmărite mai jos:

Surse: EurActiv.com, BIPE, PE