Orașul antic sirian Palmyra, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, a fost cucerit de militanții Statului Islamis (IS). Reprezentanții UNESCO susțin că o eventuală distrugere a vechilor vestigii istorice, anunțată deja de extremiști, ar reprezinta "o imensă pierdere pentru întreaga umanitate".

Potrivit obervatorului sirian pentru drepturile omului, Statul Islamic controlează în prezent teritoriile din apropierea aeroportului, închisorile și serviciul secret HQ. 

Militanții au mai demolat în trecut și alte site-uri istorice din regiunea Irakului (vezi video-ul postat mai sus și preluat din The Telegraph), care datau dinaintea apariției islamului, motiv pentru care există temeri întemeiate la nivel internațional în ceea ce privește distrugerea Palmyrei. 

Ruinele orașului antic sunt situate într-o zonă de maximă importanță strategică, pe drumul dintre capitala Siriei (Damasc) și contestatul oraș estic, Deir al-Zour. Totodată, Palmyra este extrem de aproape de sursele de petrol și gaze ale Orientului.

Potrivit surselor BBC, numeroase familii din Palmyra au intenționat să fugă, însă nu au nicio cale de ieșire. Totodată, locuitorii din Palmyra sunt furioși că occidentalii se concentrează mai mult pe ruinele antice și mai puțin de oamenii care locuiesc acolo și suferă din cauza ocupației jihadiștilor extremiști:

Nu știm cu exactitate cifra civililor din Palmyra însă știm cu siguranță că sunt foarte mulți. Oamenii de aici cred că Occidentul este mai interesat de civilizație decât de oamenii de aici care au creat această civilizație,

a declarat o sursă pentru BBC. 

Datând din secolele 1-2 î.Hr, în perioada în care regiunea se afla sub ocupație romană, Palmyra este un oraș ridicat în plin deșert, care conservă încă ruinele monumentale ale unui oraș extraordinar pe care UNESCO îl consideră una dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.

Reprezentanții Statului islamic consideră că majoritatea reprezentărilor artistice sunt idolatrice, așa cum este cazul și relicvelor pre-islamice, considerate nelegiuite și distruse sistematic după orice teritoriu ocupat.  

Cea mai cunoscută distrugere a fost produsă în orașul Mosul, din Irak, în luna februarie a anului 2015, când jihadiștii au distrus statuile antice dintr-un muzeu întreg. Un alt artefact distrus a fost taurul înaripat de la poarta Nergal a orașului antic Ninive. În luna martie a acestui an, distrugerile au continuat cu demolarea unor zone din vechea capitală asiriană, Nimrud din Irak, considerată una dintre cele mai mari comori arheologice din regiune.

În aprilie 2015, sit-ul Hatra, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a căzut victima jihadiștilor care au dat publicității imagini care-i arată cum distrug cu ciocanele și puștile Kalașnikov vechile opere de artă.

Surse: BBC, The Telegraph