Cu ocazia Zilei Internaționale pentru lupta împotriva impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, ambasadorul britanic la București, Paul Brummell, a transmis un mesaj privind pericolele care amenință libertatea presei.

"Libertatea de expresie și libertatea presei sunt atribute esențiale pentru orice democrație funcțională. Oamenii trebuie să poată discuta și dezbate liber, să chestioneze activitățile guvernelor și să ia decizii informate. O presă liberă este vitală pentru a avea o opinie publică activă, informată, creativă și implicată. O presă liberă este un facilitator pentru o bună guvernare, pentru democrație, egalitate de gen și combaterea sărăciei", spune ambasadorul Marii Britanii la București.

Paul Brummell atrage atenția că libertatea presei este "sub asediu", iar atacurile la adresa  jurnaliștilor și continuă, impunitatea crescând pe zi ce trece.

"Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale și politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass media, iar mulți jurnaliști sunt amenințați cu arestul, detenția și incriminarea pentru activitatea lor. Un număr din ce în ce mai mare de jurnaliști au devenit subiectul unor astfel de amenințări în ultima perioadă", mai spune diplomatul britanic.

Brummell menționează și situația jurnalistelor care "au fost și sunt victime ale unor practici precum discriminarea sexuală sau bazată pe gen, violență, intimidare și hărțuire, online și offline".

"Marea Britanie și-a asumat rolul de susținător al libertății presei și protecției jurnaliștilor din lumea întreagă. Suntem aici pentru #endimpunity", potrivit ambasadorului britanic.