Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru lupta împotriva impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor, ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, a transmis un mesaj privind pericolele care ameninţă libertatea presei.

"Libertatea de expresie şi libertatea presei sunt atribute esenţiale pentru orice democraţie funcţională. Oamenii trebuie să poată discuta şi dezbate liber, să chestioneze activităţile guvernelor şi să ia decizii informate. O presă liberă este vitală pentru a avea o opinie publică activă, informată, creativă şi implicată. O presă liberă este un facilitator pentru o bună guvernare, pentru democraţie, egalitate de gen şi combaterea sărăciei", spune ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Paul Brummell atrage atenţia că libertatea presei este "sub asediu", iar atacurile la adresa  jurnaliştilor şi continuă, impunitatea crescând pe zi ce trece.

"Factorii de decizie folosesc din ce în ce mai mult măsuri legale şi politici restrictive pentru a exercita control politic asupra mass media, iar mulţi jurnalişti sunt ameninţaţi cu arestul, detenţia şi incriminarea pentru activitatea lor. Un număr din ce în ce mai mare de jurnalişti au devenit subiectul unor astfel de ameninţări în ultima perioadă", mai spune diplomatul britanic.

Brummell menţionează şi situaţia jurnalistelor care "au fost şi sunt victime ale unor practici precum discriminarea sexuală sau bazată pe gen, violenţă, intimidare şi hărţuire, online şi offline".

"Marea Britanie şi-a asumat rolul de susţinător al libertăţii presei şi protecţiei jurnaliştilor din lumea întreagă. Suntem aici pentru #endimpunity", potrivit ambasadorului britanic.