Angel Tîlvăr a depus luni jurământul de învestitură în funcția de ministru al apărării, în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni președintelui Klaus Iohannis, propunerea de preluare a mandatului de ministru al apărării naționale de către Angel Tîlvăr, informează Guvernul.

++++

Consiliul Politic Național al PSD l-a desemnat luni după-amiază pe senatorul social-democrat Angel Tîlvăr să preia funcția de ministru al apărării în locul lui Vasile Dîncu. Propunerea, după ce e discutată în Coaliție, merge la președintele Iohannis.

Conform unor surse politice, propunerea a fost votată în unanimitate, iar la finalul ședinței ar urma să fie făcut și anunțul oficial.

Angel Tîlvăr are 60 de ani și este parlamentar din 2004. Din 1985 și până să ajungă în Parlament, a fost profesor de limba engleză, iar acum este senator și președinte al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Citește și: Vasile Dîncu a demisionat de la Ministerul Apărării

Tatăl său a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea pe vremea lui Nicolae Ceușescu, potrivit G4Media.ro, care mai scrie că Tîlvăr a fost promovat în PSD Vrancea de fostul baron local Marian Oprișan. În 2020, Tîlvăr l-a susținut pe Marcel Ciolacu la șefia partidului, motiv pentru care a intrat în conflict politic cu Oprișan.

El este doctor în științe umaniste, a fost consilier județean în Vrancea și a deținut și funcția de vicepreședinte PSD Vrancea.

Potrivit CV-ul, Tîlvăr are trecute la capitolul "studii și specializări" Facultatea de limbi străine, SNSPA - post universitar, Colegiul Național de Apărare - post universitar, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” - post universitar și Institutul Diplomatic Român - post universitar.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul prin care a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al apărării naționale. Tot marți, Iohannis a semnat decretul prin care l-a desemnat pe premierul Nicolae Ciucă în funcția de ministru interimar al apărării.