Procurori DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au făcut joi percheziții domiciliare la locuințele din Arad ale unei femei suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă.

UPDATE

Femeia acuzată de propagandă teroristă și legături cu membri ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu a fost reținută joi, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT din Timișoara, transmite Agerpres.

+++

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza județului Arad, la locuințele unei femei suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, ”prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”.

Potrivit unui comunicat DIICOT, începând cu anul 2019, suspecta ”a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu”.

În acest context, femeia a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, ”în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare și a promovat în mediul virtual, în mod repetat și cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor și conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicații de mesagerie și, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice și a mijloacelor de comunicare electronică proprii”.

”Prin intermediul unei rețele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relații cu diferiți cetățeni străini, proveniți din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei  suspecți de apartenență la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Acești cetățeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însușirii ideilor și credințelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje și simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme și fotografii cu arme sau luptători înarmați, scene de luptă, execuții de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigași, predici ale unor clerici radicali. În mediul virtual, suspecta și-a exprimat în mod explicit susținerea față de organizația teroristă din Orientul Mijlociu și a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici”, precizează DIICOT.

Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat ”relații de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităților derulate și să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului”.

În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în același timp), precum și multiple posturi telefonice și cartele reîncărcabile, pe care era învățată să le schimbe la intervale regulate de timp.

De asemenea, la indicațiile colaboratorilor străini, suspecta a recepționat și a început să folosească și o serie de aplicații de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicațiilor dintre părți.

Totodată, ea și-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură și există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri, iar la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timiș a fost condusă o persoană, în vederea audierii.