Sute de mii de persoane au manifestat duminică la Barcelona în favoarea unității Spaniei.

Numărul participanților diferă în funcție de sursă. Potrivit unei estimări oferite de prefectură, care reprezintă statul spaniol în Catalonia, un milion de oameni ar fi ieșit pe străzile capitalei catalane. 

O cifră apropiată a fost oferită și de Societatea Civilă Catalană (CSC), organizatoarea manifestației: 1,3 milioane de participanți. 

Poliția locală, în schimb, a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestație. 

Este a doua demonstrație pentru unitatea Spaniei, după cea de sâmbătă de la Madrid.

Mulți participanți au scandat ”Puigdemont la închisoare”, apreciind că liderul catalan demis ar trebui să fie închis după organizarea referendumului ilegal și declararea autonomiei regiunii. 

De altfel, Guvernul spaniol a precizat că Carles Puigdemont ar putea fi încarcerat în următoarele două luni, din cauza rolului său în declararea independenței Cataloniei. El poate însă candida la alegerile anticipate din 21 decembrie, dacă nu va fi închis până atunci, a declarat, într-un interviu pentru AP, ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis. 

Conform unui sondaj al Sigma Dos, publicat de cotidianul El Mundo, partidele proindependență din Catalonia ar pierde majoritatea în Parlamentul regional.