Şefii de stat şi de guvern discută la summitul de joi şi vineri despre Brexit, migraţie, agenda digitală, apărare şi securitate, dar şi despre reforma Uniunii Europene după plecarea Marii Britanii.

  • ”Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei, în 2019, în România. Mai exact, o întâlnire care se va desfășura la Sibiu și va fi ultima întâlnire, cea unde probabil vom trage anumite concluzii în ce privește viitorul Uniunii, Agenda Strategică, cum spunem noi”, a declarat Iohannis înainte de Consiliu.
  • În privința evaluării rezultatelor negocierii pe Brexit, @deocamdată, cel puțin, vești încurajatoare nu avem în concret”, a spus președintele, adăugând că nu crede că la această întâlnire ”vom fi în situația să spunem că putem să intrăm în faza a doua”.
  • ”Ceea ce ne interesează pe noi foarte mult, drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, deci și a românilor care trăiesc acolo, sunt o temă care se pare că este destul de bine, cu deschidere, tratată din ambele părți”, a mai spus el.
  • Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că la summit va fi lansat un mesaj de unitate privind Spania.
  • Cancelarul german, Angela Merkel, a lăudat joi Turcia pentru modul cum gestionează problema refugiaţilor, dar a spus că este ''foarte îngrijorată'' în legătură cu încălcarea statului de drept şi şi-a exprimat sprijinul pentru reducerea fondurilor UE care sunt acordate Ankarei în cadrul eforturilor sale de aderare la blocul comunitar, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

 

Premierul finlandez, Juha Sipilä, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ritmul lent al negocierilor privind Brexit. 

Deutsche Welle: "Pe măsură ce luările de poziție ale președintelui (Klaus Iohannis) sunt tot mai categorice în favoarea unor noi cedări de suveranitate, opinia publică românească, foarte euroentuziastă până nu demult, tinde să adopte o poziție contrară. În primăvară, la ediția precedentă a acestui eurobarometru, 54% dintre români credeau încă în beneficiile apartenenței la UE și tendința părea crescătoare, ceea ce înseamnă că în ultima jumătate de an s-a petrecut ceva important de natură să inverseze tendința".

Fostul şef al MI6, Sir John Sawers, crede că Londra va trebui să-şi crească cheltuielile în domeniul militar, intelligence şi în diplomaţie pentru a-şi menţine influenţa la nivel mondial, după Brexit.

Într-un interviu acordat Die Welt, ministrul pentru Brexit, David Davis, a declarat că s-au făcut progrese majore în ceea ce priveşte drepturile europenilor din Regatul Unit.

Înainte de începerea summitului, premierul britanic, Theresa May, le-a adresat o scrisoare deschisă cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie. "Am fost clară pe parcursul acestui proces că drepturile cetățenilor sunt prima mea prioritate. Și știu că şi ceilalți lideri au același obiectiv: să protejeze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit și ale cetățenilor britanici care trăiesc în UE”, se arată în scrisoarea premierului britanic. (Textul scrisorii, în engleză).

România e reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul summitului va fi discutată şi Agenda Liderilor, document propus de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, care detaliază calendarul și subiectele care ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

În privinţa Brexitului, vor fi evaluate progresele înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Referitor la migrație, președintele României va sublinia importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora şi va sublinia că implementarea Declarației UE-Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

"În ceea ce privește politica europeană de apărare, președintele României va informa membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Detalii privind programul preşedintelui, aici.