Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni că s-a stabilit, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani.

Săptămâna trecută, Marius Budăi a avut mai multe întâlniri la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanți ai Comisiei Europene în legătură cu o serie de reforme în cadrul PNRR.

În privința vârstei de pensionare, aceasta va crește până la 65 de ani.

"Fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii", a explicat ministrul muncii.

Dreptul de pensie va fi calculat prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă.

"Nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă", a spus Budăi.

În urma discuțiilor de la Bruxelles, ministrul a anunțat eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale:

"Acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplul cu magistrații, cărora nu li se mai permite asimilarea, ci 20 de ani cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi. Și, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici parlamentari de la acest aspect".

Pensiile aflate în plată nu vor scădea, a spus Budăi, adăugând că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără partea de contributivitate.

O parte din amendamente sunt gata și au fost prezentate luni premierului Nicolae Ciucă și liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Budăi a spus că a primit "dispoziția" ca până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și cu miniștrii de resort, astfel încât Coaliția să le poată depune joi în Parlament.