O parte din condiționalitățile impuse ar trebui revizuite pentru că trebuie să folosim fiecare metru pătrat de pământ agricol, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu.

Este extrem de important „să revizuim o parte din condiționalitățile impuse pentru că trebuie să folosim fiecare metru pătrat de pâmânt agricol, astfel încât să le putem acorda și asigura cetățenilor noștri și cetățenilor europeni alimentele de care au nevoie”, a scris luni seara pe Facebook ministrul agriculturii, după ce a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit, desfășurat la Bruxelles.

Adrian Chesnoiu a mai precizat că a transmis luni Comisiei Europene că trebuie adoptate planurile strategice cât mai repede cu putință pentru toți fermierii noștri, „pentru că securitatea alimentară a Europei va fi direct dependentă de continuarea activității agricole la nivelul fiecărui stat membru”.

Săptămâna trecută, ministrul agriculturii a precizat că a cerut Comisiei Europene să-și reconsidere poziția privind suprafața agricolă necultivată.

„Uniunea Europeană impune României și statelor membre ca, din viitorul program, de la 1 ianuarie 2023, să lase 4% din suprafața agricolă necultivată, astfel încât să apară elemente de biodiversitate și de peisaj. Încă din decembrie, de la primul Consiliu de Miniștri la care am participat, am solicitat Uniunii Europene și Comisiei Europene să își reconsidere poziția, pentru că situația globală în care ne aflam la momentul respectiv, și, iată, mai ales în aceste momente, nu cred că mai impune aceste obiective ambițioase de mediu, fără să se țină cont de specificitatea fiecărui stat membru. Pentru că să lași 4% din suprafața agricolă a unei țări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna ca aproape 300.000 de hectare să le lăsăm necultivate”, a declarat Chesnoiu pe 16 martie.

„Suntem una dintre țările care susținem să cultivăm fiecare metru pătrat de pământ, astfel încât să putem asigura securitatea alimentară și siguranța aprovizionării cu alimente și pentru alte țări care nu pot produce necesarul de cereale”, a mai spus el.