Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că nu are în vedere o relaxare a restricțiilor actuale. El a precizat că România are măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană.

După ședința de Guvern de miercuri, Florin Cîțu a precizat, într-o conferință de presă, că, în acest moment, autoritățile vor să vadă rezultatele măsurilor luate recent: ”Am ajuns la peste 100 de decese în fiecare zi legate de coronavirus. Situația în ATI este complicată, am ajuns la peste 1.400 de persoane în ATI, cel mai mare număr de la începutul pandemiei".

El a atras atenția că multe persoane, care se testează acasă, nu-și iau medicamentele și nu-i ascultă pe medici, astfel că românii care ajung la ATI sunt într-o stare ”mult mai gravă decât anul trecut”.

Despre măsurile contestate și în stradă, Cîțu a spus că "nu printre cele mai relaxate, sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi”.

Alte declarații:

- despre mediul economic: "Am susținut tot anul trecut și susțin în continuare că nu vreau să închidem economia. Da, avem nevoie de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică, dar avem nevoie de o economie puternică pentru a avea oameni sănătoși".

- despre proteste: "Sunt un liberal convins și dreptul de a protesta, de a avea o opinie diferită de a mea este un drept pe care-l au toți cetățenii României. Un singur lucru cer de la cetățenii României: cu toții să respectăm legea. Putem să protestăm, putem să avem opinii împotriva mea, împotriva a ceea ce fac, dar să respectăm legea. Atât! În rest, protestele sau manifestările publice fac parte dintr-o democrație puternică, democrație consolidată".

- despre cererea Avocatului Poporului, Renate Weber, referitor la motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de la începutul lui 2021 până în prezent nu au fost publicate în Monitorul Oficial: 

"Este o singură hotărâre de CNSU care a fost aprobată. Mă surprinde această opinie de la Avocatul Poporului, poate că este ceea ce vor să facă colegii mei în Parlament acum justificat dacă Avocatul Poporului are o astfel de opinie. Este momentul să dăm un restart acolo. Hotărârile CNSU toate au fost prezentate și comunicate publicului și acesta este rolul hotărârilor CNSU. După cum știți dumneavoastră, sunt sigur că o știu și cetățenii Românei: prin hotărâre de guvern se aprobă măsurile legate de COVID, acestea se publică după aceea în Monitorul Oficial. Era simplu de verificat. Îi voi răspunde doamnei Avocat al Poporului oficial, dar mă surprinde la acest nivel să vină o astfel de cerere".

- despre miniștrii Raluca Turcan și Vlad Voiculescu surprinși fără mască: "Nu este niciun dublu standard, le-am cerut tuturor celor, și celor doi colegi să plătească amenda”.