UPDATE: Un incendiu a distrus clubul Bamboo din București, 44 de persoane au mers la spital. Patru victime se află în continuare internate în spitale. Procurorii Parchetului Tribunalului București fac cercetări pentru distrugere din culpă.

23/01

17:00 Fondatorul clubului Bamboo, Joshua Castellano, a declarat, luni, după ce a fost audiat la Poliția Capitalei, că focul nu ar fi pornit nici de la instalația electrică, refăcută în totalitate după tragedia din Colectiv, nici de la o țigări. El a precizat că nu a putut face asigurare, întrucât nu avea încă autorizație de la ISU și că urma să o obțină până la 30 iunie, iar, lunar, pentru a funcționa, clubul trebuia să achite o taxă de 3.000 de lei. Fondatorul clubului Bamboo a adăugat că o singură dată ar fi primit o amendă de la ISU, potrivit News.ro.

13:00 Incendiul din clubul Bamboo, care a izbucnit sâmbătă în jurul orei 3:30, a fost declarat stins complet luni la ora 12.30, după 57 de ore. În zonă au rămas pentru supraveghere pompieri cu o autospecială de stingere, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, Daniel Vasile.

Deocamdată nu pot fi degajate structurile prăbușite, pentru că această situație presupune riscuri pentru cei care intră în zonă. Totuși, degajarea structurilor poate fi făcută doar cu acordul procurorilor, care trebuie să facă cercetarea la fața locului pentru a aduna probe, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU.

Procurorii Parchetului Tribunalului București continuă audierile în dosarul privind incendiul din clubul Bamboo, peste 10 persoane fiind chemate luni să dea declarații, a declarat procurorul-șef Bogdan Staicu, citat de News.ro.

Joshua Castellano, fondatorul clubul Bamboo, a venit în jurul orei 12.30 la Poliția Capitalei.

22/01

15:00 Avocatul reprezentanților clubului Bamboo, Cătălin Dancu, susține că incendiul care a mistuit clubul Bamboo a fost pus, el argumentând cu faptul că angajați ai clubului ar fi semnalat prezența unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită în prezent ca depozit, iar că procurorii cer înregistrări ale camerelor de supraveghere care să confirme aceste acuzații.

”Datele confirmă că incendiul a fost pus din zona fostei săli de fitness de către persoane necunoscute aflate în acea zonă. Au fost identificate persoane necunoscute clubului care se aflau în această zonă. Nu este adevărată nicio susținere privitoare la faptul că incendiul ar proveni ca urmare a fumatului în incinta clubului. Toți angajații au intervenit și persoanele clienți care fumau fie imediat au fost obligați să stingă țigările fie au fost evacuați, pentru că clubul Bamboo deține un loc privat în care se poate fuma conform standardelor, deci nu era nevoie să se fumeze în club. Sunt martori, angajați ai clubului care au sesizat administratorii că sunt persoane străine în acea zonă unde în mod normal nu aveau ce căuta, pentru că este o zonă de depozit, este o zonă părăsită, a fost sală de fitness, acum era nefuncțională, era o sală de depozit și în mod normal aceștia nu aveau ce căuta în această zonă. Vizavi era un ballroom, o petrecere privată și ospătarii cred că acele persoane provin din sala în care se desfășura celălalt eveniment”, a afirmat Dancu după audierile de la Poliția Capitalei, potrivit News.ro.

Anchetatorii au susținut, sâmbătă, că este prematur de spus de unde a pornit incendiul, însă au precizat că nu exista niciun indiciu că ar fi vorba despre ”o mână criminală”.

 

11:25 Un număr de patru persoane mai sunt internate în prezent la Spitalele Floreasca și Pantelimon din Capitală, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru News.ro. Trei persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și o persoana la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

La locul incendiului de la clubul Bamboo au rămas, duminică dimineața, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD și o autospecială pentru descarcerare pentru supravegherea zonei, dar accesul pompierilor în interior nu este nici acum sigur, dat fiind că structura de rezistență a clădirii este grav afectată.

+++++

21/01

23:15 Douăzeci de persoane au fost audiate până la sfărșitul zilei de sâmbătă, la Poliția Capitalei. Audierile urmează să fie reluate duminică dimineață.

Avocatul administratorului clubului Bamboo, a afirmat sâmbătă seara, pentru News.ro, că cel mai probabil, și acesta va fi audiat în cursul zilei de duminică, fiind internat în urma fumului inhalat din club și printre ultimii ieșiți de acolo. Fiind întrebat dacă vor fi audiați și proprietarii clubului Bamboo, avocatul a spus că urmează să se vadă cu aceștia pentru a discuta în acest sens.

De asemenea, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani, județul Hunedoara, au anunțat că au fost solicitați să facă o expertiză la clubul Bamboo, pentru a stabili de la ce a pornit incendiul. INSEMEX este instituția care a făcut o expertiză și în cazul incendiului de la clubul Colectiv din București.

UPDATE 

MAI a anunțat că forțele de ordine vor asigura, în perioada următoare, paza în zona clubului Bamboo, iar pompierii vor rămâne la fața locului pentru prevenirea eventualelor incidente. MAI a mai informat că specialiștii au constatat colapsul clădirii și au recomandat dezfectarea totală a acesteia. 

+++

17:15 Cincisprezece persoane au fost audiate, sâmbătă, la Poliția Capitalei, în dosarul penal deschis în urma incendiului din Clubul Bamboo. Până la acest moment, la Poliția Capitalei au fost audiați administratorul clubului și angajați ai localului, respectiv agenții de pază aflați în club la momentul izbucnirii incendiului, iar audierile continuă, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro. În paralel, anchetatorii fac cercetări la club.

+++

Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că Ordonanța de Urgență a Guvernului Cioloș prin care a fost prelungit până la 30 iunie 2017 termenul limită până la care localurile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sunt obligate să obțină un astfel de document a fost emisă pentru a se da timp pentru inspecții și controale, pentru că fizic ar fi fost imposibil să se facă toate verificările până la sfârșitul anului 2016, având în vedere că ani de zile nu s-a făcut nimic în acest sens.

+++

Asociația Colectiv a făcut o paralelă între incendiul de la Clubul Colectiv, produs în 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv și-au pierdut viața 64 de tineri, iar alți peste 160 de oameni au fost răniți, și cel de la Clubul Bamboo și se întreabă cum de mai este posibil ca istoria să se repete.

"La 64 de săptămâni de la incendiul din Colectiv, istoria se repetă și un nou club din București este mistuit de flăcări. Din fericire, nu sunt răniți grav, însă se putea întâmpla o nouă tragedie. Cum de mai e posibil așa ceva după toate cele intâmplate?", au scris reprezentanții Asociației Colectiv pe pagina de Facebook.

+++

14:05 Un număr de 44 de persoane au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital și doar 5 mai sunt internate, potrivit datelor oficiale transmise de MAI.

Dintre cei care au ajuns la spital, 17 sunt cetățeni străini - 15 cetățeni din Israel, unul bulgar și unul italian. Dintre persoanele rănite, 24 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgență Bucuresti, șase la Spitalul Universitar de Urgență, cinci la Spitalul Clinic de Urgență Pantelimon, trei la Spitalul Clinic de Urgență Colentina, iar șase la Spitalul de Urgență Elias. Guvernul menționează că dintre aceste persoane au mai rămas internate cinci - patru la Spitalul de Urgență București (două la Terapie Intensivă și două la Ortopedie) și una la Spitalul de Urgență Pantelimon (Chirurgie).

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a activat o linie telefonică - 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în Clubul Bamboo pot suna pentru a obține informații despre persoanele transportate la spital, informează ISU București.

Vicepremierul Sevil Shhaideh se află sâmbătă la Ministerul Afacerilor Interne unde discută cu ministrul de resort Carmen Dan și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, despre situația creată în urma incendiului.

+++

Zece dintre cele 41 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incendiului se află în continuare internate în două dintre spitalele din București.

+++

Primarul general al Capitalei a afirmat că dacă un club nu deține o autorizație de funcționare de la sectorul pe raza căruia se află, el trebuie închis, potrivit unei postări pe Facebook.

"Incendiu la un club din Capitală! Nu sunt victime, Slavă Domnului! Am alertat toate autoritățile responsabile. Din punctul meu de vedere, în cazul în care un club nu are autorizație de funcționare de la sectorul pe raza căruia se află, așa cum prevede legea, trebuie închis. Numai așa va întelege toată lumea că legile trebuie respectate de toți și că nu se joacă nimeni cu viețile oamenilor”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

+++

Procurorii Parchetului Tribunalului București au deschis dosar penal in rem în care se fac cercetări pentru distrugere din culpă, fiind solicite documente privind societatea care deține clubul, respectiv autorizații, de la instituțiile abilitate, iar la acest moment au loc audieri. Clubul Bamboo avea termen până la 30 iunie 2017 în care trebuia să obțină autorizația de funcționare. Potrivit ISU, Clubul Bamboo avea aviz de securitate la incendiu, dar nu și autorizație de funcționare. Pompierii susțin că au dat mai multe amenzi.  

+++

Președintele Klaus Iohannis afirmă, legat de incendiul de la clubul Bamboo, că până nu se va înțelege că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol.

"În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, niciun om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol", a scris sâmbătă șeful statului pe Facebook.

+++

Un raport al Corpului de Control al Prim Ministrului din 2016, care nu a fost dat publicitatii, pentru a nu alarma, dar care a fost transmis autoritatilor competente, pentru a lua măsuri, arată un tablou îngrijorător: foarte multe spații comerciale din București, inclusiv malluri și supermarket-uri, nu îndeplinesc condițiile de securitate la incendiu.

foto: incendiu la clubul Bamboo (IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania)

În momentul izbucnirii incendiului, erau câteva sute de persoane în club, potrivit martorilor, citați de agențiile de știri. La ora 08:00, Pompierii SMURD au anunțat că nu mai sunt răniți la locul incendiului și că a fost dezactivat Planul Roșu de Intervenție.

10:26 Ministrul Sănătății: În spitalele din au ajuns, in urma incendiului din Bamboo, 41 de persoane. Inițial, pompierii SMURD transmiseseră că 36 de persoane s-au prezentat la spitale, 11 au rămas pentru investigații.

Situația victimelor (potrivit SMURD, ora 08:00):

 • Spitalul Floreasca: 16 persoane au intrat la Unitatea de primiri urgențe, 3 au rămas pentru investigații medicale.
 • Spitalul Universitar: 5 prezentări, zero internări
 • Spitalul Sf. Pantelimon: 5 prezentări, 3 rămase pentru investigații
 • Spitalul Colentina: 3 prezentări, 1 la investigații
 • Spitalul Elias: 6 prezentări: 4 rămase pentru investigații

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, o persoană a fost intubată la spitalul Floreasca, pentru intoxicație cu fum. "Persoana care a fost ventilată și intubată este în stare bună, scoasă de pe aparate", a precizat secretarul de stat Arafat pentru News.ro, menționând că este vorba despre o femeie.

Filmul acțiunii pompierilor

 • Un echipaj de scafandri a verificat lacul din apropiere, în eventualitatea în care unele persoane s-ar fi aruncat în apă.
 • Au fost transportate la spital cu ambulanțe SABIF și SMURD 20 de persoane. 12 persoane s-au prezentat în unitățile de primiri urgențe, deplasându-se cu mijloace proprii.

 • Incendiul a acoperit pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați.
 • Ora 05.43: 22 persoane au primit îngrijiri la unitățile spitalicești:  13 Spitalul Floreasca (unul intubat) 5 Spitalul Universitar 2 Spitalul Pantelimon 2 Spitalul Colentina (au părăsit spitalul, refuzând internarea)

  10 victime au fost transportate la Spitalul Floreasca și 2 la Spitalul Sf. Pantelimon și au intoxicații cu fum și hipotermie.

  La nivelul Bucureștiului a fost activat Planul Roșu, ca urmare a unui incendiu puternic care a izbucnit la Clubul Bamboo. Au intervenit peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de echipaje medicale SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, mașini de descarcerare, un spital mobil și 26 de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

 • Managerul Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, a declarat pentru News.ro că peste 120 de cadre medicale au venit de acasă pentru a asigura servicii medicale de urgență.