Autoritățile din Republica Moldova au ridicat nivelul de alertă de coronavirus la cod roșu.

”Se constată gradul de alertă Cod roșu la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.1431 din 29.12.2016”, se arată în hotărârea luată în cadrul ședinței de vineri a Comisiei extraordinare de sănătate publică, relatează Agora.md.

Ministerul de interne și cel al finanțelor urmează să asigure sistarea activității unor puncte de trecere a frontierei pe segmentul moldo-român și moldo-ucrainean.

Ministerul economiei va fi responsabil de sistarea unor curse internaționale a transportului rutier de persoane prin rute regulate și ocazionale, precum și a transportului feroviar către/din Republica Moldova.

După ședința Comisiei, premierul Ion Chicu a declarat: ”Lucrurile evoluează în țările vecine. A trebuit să venim cu niște decizii și mai radicale. De aceea, conform deciziei de azi, se sistează zborurile din alte două țări europene: Spania și Franța. Avem rutele Barcelona și Paris, de la 0:00 se sistează și aceste rute. De duminică seara se sistează și zborurile dinspre Europa. Ați văzut că SUA au blocat zborurile din Europa”.

Cetățenii străini nu vor putea zbura spre R. Moldova, cu excepția diplomaților, apatrizilor și cetățenilor cu domiciliu temporar pe teritoriul R. Moldova, a mai spus premierul.

”Ce ține de transportul terestru – suntem în contact cu autoritățile din România și Ucraina. O să diminuăm numărul de treceri terestre, ca să fim capabili să sporim infrastructura și să alocăm resurse pentru mai puține puncte de frontiere”, a spus el.

Până în prezent, în R. Moldova au fost raportate șase cazuri confirmate de COVID-19. Nu au fost înregistrate decese.