Prim-ministrul Viorica Dăncilă a recunoscut că există întârzieri în mai multe proiecte de mare anvergură, după întâlnirea cu comisarul european Corina Crețu.

Dăncilă a spus marți, după o discuție cu comisarul european pentru Politici Regionale, că există întârzieri privind construcția celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 (Gara de Nord-Otopeni) și a autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureș.

„În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniștrii de resort amploarea acestor întârzieri și vom identifica soluții, astfel încât în perioada imediat următoare soluțiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, i-a spus Viorica Dăncilă comisarului Corina Crețu, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Dăncilă a precizat că „nu este întâmplător” faptul că prima întâlnire pe care o are în calitate de prim-ministru este cu comisarul european Corina Crețu, notează Agerpres. „Eu cred că împreună vom reuși să relansăm această componentă europeană și (...) îmi doresc foarte mult creșterea dimensiunii europene a guvernării”, a spus noul premier al României.

Corina Crețu a spus că, în cazul în care nu se vor face „eforturi majore”, România riscă să piardă anul acesta fonduri europene importante. „Am discutat despre proiectele aflate în lucru și, evident, despre problemele și riscurile cu care România se confruntă. După cum am mai spus, România a făcut progrese, mai ales în ultimele luni, după ce au fost acreditate autoritățile de management și control al fondurilor europene. Practic, din august până acum, s-a ajuns la o rată de absorbție de un miliard de euro, după ce se plecase, după cum știți, de la zero. S-au recuperat pași pierduți anterior, dar chiar și așa ritmul nu trebuie scăzut, dimpotrivă”, a spus Crețu, la finalul întrevederii cu premierul Dăncilă.

Comisarul european a adăugat că i-a spus Vioricăi Dăncilă că anul acesta, „dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut”. Crețu a arătat că sunt întârzieri la dezvoltare regională, transporturi și la spitalele regionale, dar și-a exprimat încrederea că noul Guvern va avea în vedere problemele restante și va acționa rapid.

Dăncilă a amintit că, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiționalități și a reușit finalizarea acreditării autorităților de management.

„În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro (...) rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autoritățile române trebuie să o solicite la rambursare - pentru a nu exista risc de dezangajare - către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro”, a afirmat Dăncilă.

De asemenea, ea a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluțiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, „România să nu piardă niciun euro”.