Comisarul Corina Creţu a îndemnat-o pe Viorica Dăncilă să acorde o atenţie sporită Programului Operaţional Regional (POR), unde se înregistrează cele mai mari întârzieri şi unde riscul de dezangajare e de 813 milioane de euro anul acesta.

În întrevederea de marţi cu premierul Viorica Dăncilă, comisarul pentru Politici Regionale a felicitat autorităţile naţionale pentru progresele înregistrate, în particular cu privire la desemnarea autorităţilor de gestiune, îndeplinirea condiţionalităţilor şi începerea implementării programelor, dar, în acelaşi timp, a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului. 

În acest context, Corina Creţu a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autoritățile din România în august 2017, și care prevede printre altele, următoarele elemente-cheie:

  • extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune;
  • simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor;
  • acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor.
Creţu şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de întârzierea înregistrată în cazul celor trei spitale regionale, aprobate încă din 2015:

 

"Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, așa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate și începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi".

 

Totodată, comisarul european a agreat cu prim-ministrul român crearea unui grup de lucru pentru simplificare, în vederea creșterii ratei de absorbţie a fondurilor europene, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comunicatul Guvernului, plin de generalităţi

După întrevederea de la Bruxelles, şi Guvernul a emis un comunicat, din care lipsesc însă problemele semnalate de Comisia Europeană:

 

"Premierul a prezentat măsurile pe care Guvernul României le are în vedere pentru a facilita o absorbție cât mai bună a fondurilor europene și a beneficia cât mai mult de oportunitățile de finanțare pe care acestea le oferă. Totodată, a prezentat stadiul procesului de desemnare, îndeplinirea condiționalităților, demararea implementării programelor și evitarea riscurilor de dezangajare, care se mențin încă ridicate pentru anumite programe".

 

Despre spitalele regionale se precizează că le-a fost acordată "o atenție deosebită". 

"Un subiect important pe agenda discuțiilor l-a constituit și viitorul Cadru Financiar Multianual al UE post-2020, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a unei comunicări pe acest subiect. A fost evidențiată importanța majoră pentru România a acestui dosar, inclusiv din perspectiva obiectivelor pe durata Președinției Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019. Cei doi oficiali și-au exprimat speranța că negocierile de la nivelul Uniunii Europene vor conduce la soluții care să acomodeze de o manieră echilibrată atât noile, cât și vechile priorități ale Uniunii, fiind accentuată importanța păstrării unui rol și a unor alocări importante pentru politica de coeziune în viitorul buget, principala politică investițională a Uniunii, care a avut și continuă să aibă o contribuție majoră la reducerea diferențelor de dezvoltare în interiorul Uniunii", se mai spune în comunicatul Guvernului.