O firmă de profil din Timiș arată, într-un clip demonstrativ, explozii cu petarde asemănătoare celor folosite de Beke Istvan Attila în confecționarea dispozitivului artizanal ce ar fi trebuit detonat de 1 Decembrie la Târgu Secuiesc.

Beke Istvan Attila, românul de etnie maghiară arestat pentru un presupus atentat dejucat la Târgu Secuiesc, plănuise atacul cu aproape două luni înainte. SRI a interceptat discuția între Beke și alți indivizi cu care a plănuit confecționarea dispozitivului și detonarea lui de la distanță, prin telefon. Planul a fost pus la punct pe 10 octombrie 2015.

Beke ar fi achiziționat din timp materiale pirotehnice, 400 de bucăți, dar și telefonul cu ajutorul căruia urma să detoneze de la distanță.

„Materiile explozive clasa articole pirotehnice având codul de produs FP3 se încadrează în categoria a III-a, fiind interzise la deținere persoanelor fizice și juridice care nu au calitatea de pirotehnicieni. Nivelul de risc al acestei categorii de articole pirotehnice se evaluează în prezenta cauză nu doar prin raportare la cantitatea de materie explozivă pe unitatea de produs, ci mai ales prin prisma numărului ridicat de astfel de produse (400 bucăți) în compoziția cărora intră materii explozive cu efect fugas puternic și care ar putea fi utilizată în realizarea unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) de mare putere”, notează procurorii în referatul prin care au cerut arestarea lui Beke Istvan Attila, propunere acceptată de judecători.

Cele 400 de petarde au fost cumpărate de la o firmă specializată din Timișoara, iar telefonul de pe un site de vânzări online.

Dispozitivul ar fi putut fi detonat și din afara localității

Conform procurorilor, Beke Istvan a afirmat, în dicuțiile cu ceilalți participanți la întâlnirea din 10 octombrie, că de pe telefonul mobil poate accesa camera video montată în exteriorul magazinului său din centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de ziua națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, ”chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”.

Pentru conspirarea activităților desfășurate, mai spun anchetatorii, unul dintre participanți a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat să se cumpere ”o cartelă nou-nouță și un telefon la fel, apelezi și apoi le distrugi”, Beke Istvan precizând că ”la ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”.

O firmă de profil din Timiș a postat pe site-ul său un video în care arată cum funcționează astfel de petarde și puterea acestora.